Берегівські  мисливствознавці і єгері проводять рейди,  щоб до лісу не вчащали браконьєри

Берегівські  мисливствознавці і єгері проводять рейди,  щоб до лісу не вчащали браконьєри
Хоча ходити в дубові гаї з рушницею у час воєнного стану суворо заборонено

 

Варто наголосити зразу: війна втрутилася і у звично спокійний та наперед природою визначений темп життя диких тварин і відповідно роботу  мисливствознавців, які доглядають за звірами в угіддях Берегівського держлісгоспу.

По-перше, відмінено сезон тиші, який мав тривати від початку квітня і до середини червня. Бо саме в цей період  звірі розмножуються. Тому в лісах повинен панувати цілковитий спокій.

По-друге, виходячи з цієї обставини, провідний районний мисливствознавець Андрій Іштванфі разом зі своїми співробітниками нині проводить рейди, щоб до лісу не вчащали браконьєри: «Власне, тепер, на відміну од попередніх років, їх практично не фіксуємо, - продовжує пан Андрій. – Оскільки бояться, бо  ходити до лісу з рушницею у час воєнного стану суворо заборонено і тим паче не можна стріляти. Однак рейди проводимо і нагляд ведемо».

Й іншої роботи теж вистачає, - каже А. Іштванфі. – Майструємо шпаківні, кормушки для фазанів, годівниці для козуль. Водночас, з настанням весни й теплої сприятливої погоди ремонтуємо годівниці на всіх володіннях і окультурюємо  відгодівельні майданчики. Ще одна вкрай потрібна акція – пероральна вакцинація м'ясоїдних тварин від сказу. Вона стосується насамперед лисиць.

Отже, роботи, аби звірі добре почувалися й розмножувалися,  вистачає.

Доречно буде навести й такий промовистий факт: загальна площа мисливських угідь у Берегівському районі – понад сто п'ятнадцять  тисяч нектарів. Сюди входять лісові, польові і водно-болотні угіддя, на яких водяться звірі й птахи.

На цих просторах представників дикого царства для сторонньої людини несподівано багато. Ось які цифри під час нашої розмови навів головний мисливствознавець Берегівського держлісгоспу Василь Головня. За даними таксації, обліковано копитних, хутрових і пернатих мешканців у такій кількості: олень благородний – 33 голови, козуля європейська – 1056, лань – 146, дикий кабан – 219, заєць – 7765, лисиця – 497, фазан – 11888.

Зрозуміло, що за цим усім треба доглядати. У кожному з семи лісництв спільно з членами мисливських товариств на відведених площах роботи не припиняються жодної пори року. Адже звірі, окрім іншого, – окраса і велич цих дубових гаїв. І що це так, засвідчує доглянутий майданчик з гіпсовими фігурами  оленів і козуль (на знімку) перед конторою держлісгоспу. Лише ступаєш на подвір'я лісгоспу – і тебе, наче живі, зустрічають ці благородні звірі…

 

Василь НИТКА.

Фото автора.

 

 

19 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів