В Ужгороді провели концерт до Дня Європи (ФОТО, ВІДЕО)

В Ужгороді провели концерт до Дня Європи (ФОТО, ВІДЕО)
Академічний симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії дав концерт в Ужгороді до Дня Європи, який відзначають в Україні у третю суботу травня з 2003 року.

 

За словами головної диригентки оркестру Вікторії Свалявчик-Цанько, підготували твори українських композиторів Бориса Лятошинського "Симфонічна балада "Гражина" та Левка Колодуба "Українська карпатська рапсодія".

Концерт провели для підтримки Збройних Сил України. У коридорі філармонії розмістили скриньку для грошей військовим. Охочі могли за бажанням вкинути будь-яку суму.

В Ужгороді провели концерт до Дня Європи

Руслана Гостюк/Суспільне Закарпаття

До Академічного симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії долучилися музиканти з інших міст України — Сєвєродонецька, Харкова, Бучі, Одеси. Серед них — Лілія Новікова з Сєвєродонецька. Жінка грає на дерев'яному духовному інструменті — гобої.

"У 2014 році ми з Луганська переїхали до Сєвєродонецька. Луганська обласна філармонія тоді в Сєвєродонецьку відновила роботу. У 2022 році Луганська обласна філармонія знову відновлює свою діяльність у Львові. Керівництво Закарпатської філармонії запросило нас долучитися до цього концерту, ми з радістю погодилися. Ми повинні об'єднуватися. Культура й музика на своєму фронті підтримує у цій ситуації нашу державу", — розповіла Лілія Новікова.

"Уперше у 2015 році я сюди приїхала, після Харкова. Я тут працювала пів року в цьому колективі (у колективі Академічного симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії — ред.), тому я дуже зраділа, коли мене знову запросили. Я рада знову всіх бачити, цей колектив. Добре, що є такі дружні відносини між колективами і можна обмінюватися музикантами, щоб мати досвід", — сказала музикантва Лілія Афанасенко з Сєвєродонецька.

Разом з сином на концерт прийшла вимушена переселенка з Запоріжжя Олександра Стрижак. Вона розповіла: "Ми тут недавно. Побачили таку гарну будівлю і вирішили відвідати. У нас у Запоріжжі філармонії нема, у нас є концертний зал, то ми туди ходили на концерти симфонічного оркестру".

В Ужгороді провели концерт до Дня Європи

Руслана Гостюк/Суспільне Закарпаття

"Ми вчора були і сьогодні, а завтра не йдемо, бо така ж програма буде. Будемо йти 5 червня також. Ходимо, бо треба в такий час трішки отримати полегшення душевне. Треба йти, бо годі вже плакати. На фронті нашим хлопцям дають концерти", — сказав ужгородець Петро Цица.

До відзначення Дня Європи в Україні музиканти підготували твори українських композиторів, — розповіла Суспільному головна диригентка академічного симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії Вікторія Свалявчик-Цанько.

В Ужгороді провели концерт до Дня Європи

Руслана Гостюк/Суспільне Закарпаття

"Ми зобов'язані пропагувати наше українське мистецтво, наших митців, композиторів, котрі створили історію і ввійшли в історію музики як видатні постаті, як симфоністи. Це Лятошинського та Левка Колодуба, Юрія Шевченка. Завершимо концерт твором Бетховена “Симфонія №9”, тобто Гімном Європи. Я символічно хотіла дати цьому таке обрамлення, що Україна — це є Європа. Усі концерти у нас благодійні. Ми стараємося підтримати наших військових, тому що вони вартують того і вони є нашим щитом, який ми не можемо опустити", — сказала Вікторія Свалявчик-Цанько.

У коридорі філармонії розмістили скриню для грошей, які збирали військовим. Охочі могли покласти будь-яку суму. Тривав концерт близько години.

В Ужгороді провели концерт до Дня Європи

Руслана Гостюк/Суспільне Закарпаття

Суспільне Закарпаття

 

22 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів