Понад тисячу вимушених переселенців прийняв будинок відпочинку у Чинадійові на Закарпатті з початку війни

Понад тисячу вимушених переселенців прийняв будинок відпочинку у Чинадійові на Закарпатті з початку війни
Близько сотні вимушених переселенців проживають у будинку відпочинку для учасників ООС у селищі Чинадійово Мукачівського району. Про це Суспільному розповів керівник громадської організації “Шан” Вячеслав Мисько. За його словами, приймати людей тут почали з початку повномасштабної війни. Як тут живуть вимушені переселенці — дізнавалося Суспільне.

 

Кримська татарка Софія Тардаєва разом з дочкою та невісткою проживають у селищі Чинадійово з початку війни. Приїхали вони з Київської області.

Жінка розповіла: “У Києві ми встигли пожити 4 місяці. Ми туди приїхали з Криму, адже всі знають, що з 2014 року там так звана російська влада. Люди боялися одне з одним розмовляти. Важко було, знаючи український народ, що він такий товариський та усміхнений, ти навіть у повітрі відчуваєш якесь нагнітання. Ти маєш 100 разів подумати, перед тим, як щось сказати. Так ми були проти, тих хто прийшов. Адже це все неправильно. Усіх невгодних почали забирати”.

Оксана Ушакова/Суспільне Закарпаття

“О 5-й ранку вже від кожного шурхоту здригаєшся, адже обшуки починаються. Постійно переживали, цей страх постійний. Потім зрозуміли, що можуть добратися конкретно до мого брата і треба щось робити, і в жовтні ми зібралися і приїхали сюди в Київську область”, — розповіла Зера Тардаєва.

Вимушена переселенка Ельнара — також кримська татарка. Вона з двома дітьми приїхала з Ірпеня.

“Після майдану, у 2016 році, ми переїхали до Ірпеня, там придбали квартиру. З наших вікон було видно, як Гостомель, аеропорт бомбили, ми все бачили. Ми просиділи так добу, а ввечері були сильні вибухи. Діти сильно налякалися. Знайомі з кримської громади дали мені номер телефону і розповіли, які тут номери і що тут є. І ми приїхали сюди”, — сказала Ельнара.

Підтримкою кримськотатарського населення на Закарпатті та вимушеними переселенцями займається громадська організація “Шан”, — розповів її керівник Вячеслав Мисько. За його словами, створили її 26 лютого 2022 року.

“24 лютого, коли пролунали перші постріли, було ясно, що потрібно буде людей десь прихистити. Є в нас під патронатом батальйону “Крим” та ВПО “Крим газі” і ГО “Шан”, яка займається вимушеними переселенцями. Ми вирішили, тих людей, які втікають від війни та окупації, прихистити їх тут. В них безкоштовне харчування, все що ми могли зробити для них, ми постаралися зробити”, — сказав Вячеслав Мисько.

За його словами, загалом за час війни будинок відпочинку для учасників ООС в Чинадійові прийняв понад тисячу вимушених переселенців.

Оксана Ушакова/Суспільне Закарпаття

Суспільне Закарпаття

 

25 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів