В Ужгороді перевіряють відомості щодо можливого продажу гуманітарної допомоги

В Ужгороді перевіряють відомості щодо можливого продажу гуманітарної допомоги
Вчора в межах розслідування кримінального провадження правоохоронці провели обшук за місцем ведення діяльності однієї з громадських організацій. Провадження розпочате за ч. 3 ст. 201-2 КК України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги в період дії воєнного стану).

 

Проведення таких слідчих дій зумовлене необхідністю перевірки відомостей щодо можливого продажу гуманітарної допомоги, яку мали б передавати безоплатно. Також це здійснено з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Вже проведено ряд слідчих і процесуальних дій. У ході обшуку вилучено документи, чорнові записи, готівкові кошти та інші речі які можуть слугувати доказами. В межах законодавства буде вирішене питання щодо їх зберігання (ст. 100 КПК України) та накладення на них арешту (ст. 170 КПК України). За можливості і якщо це не нестиме шкоду кримінальному провадженню – окреме майно розпорядником може бути передане на ЗСУ. Наразі у кримінальному провадженні жодна особа не затримана і жодній особі не повідомлено про підозру. Триває слідство, тому зараз це вся інформація, яку можемо розголосити.

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури досудове розслідування здійснює СУ ГУНП в Закарпатській області. Оперативний супровід забезпечує Управління СБУ в Закарпатській області та Управління карного розшуку Нацполіції. Хочемо зазначити, що такі слідчі дії жодним чином не спрямовані на дискредитацію певної громадської організації чи волонтерського руху як такого.

Однак наш обов’язок – за наявності інформації про можливе вчинення злочину – перевірити її, дати їй оцінку і вже за необхідності прийняти ті чи інші подальші процесуальні рішення. При цьому жодних звинувачень правоохоронці у бік тих чи інших членів ГО не висувають, керуючись ст. 62 Конституції України, відповідно до якої особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Закарпатська обласна прокуратура

 

26 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів