На Закарпатті провели тренування водолазів

На Закарпатті провели тренування водолазів
Тренування водолазів провели 15 червня в селі Кам'яниця Ужгородського району. Зробили це, аби показати школярам та жителям області способи порятунку на водоймах. Про це Суспільному розповів начальник групи водолазно-рятувальних робіт ДСНС у Закарпатській області Іван Кузьма.

 

За його словами, такі показові тренування проводять щороку. Водолази показали два способи порятунку людини на воді. Розпочали з рятувального круга. Начальник групи водолазно-рятувальних робіт Іван Кузьма пояснив: "Рятувальний круг кидають у воду на мотузці, чи без неї, далі рятувальник, якщо має змогу, підпливає до потерпілого, подає йому круг, словами заспокоює його, координує його дії, що він має робити, не панікувати, надає йому допомогу і транспортує до берега".

Далі продемонстрували, як рятують людей з допомогою човна. "Це той спосіб, коли є рятувальний пост. Рятувальники помітили, що тоне чоловік, встигли доплисти до нього, витягнути на човен і надати допомогу", — розповів Іван Кузьма.

Водолази також показали присутнім, як шукають потопельника під водою. "Мають працювати три водолази в одній схемі: під водою один водолаз, страхує інший, а ще один — контролює. Як мінімум, три водолази працюють завжди", — каже рятувальник.

Фельдшерка-рятувальниця аварійно-рятувального загону Людмила Ціпкало показала, як надавати домедичну допомогу людині, котру витягли з води. "Витягуємо людину з води, вкладаємо її на тверду поверхню, звільняємо дихальні шляхи від води, чи водоростей, чи що там може бути. Дивимося, чи людина при свідомості. Якщо людина при свідомості, то ми її просто перевертаємо в стабільне зручне положення і накриваємо рушником. Якщо людина не дихає, то починаємо робити серцево-легеневу реанімацію", — розповіла фельдшерка.

Способи порятунку людей на воді рятувальники показали учням Ужгородської школи №3. Школярка Злата Найгебавер каже: "Мені сподобалося, тому що це може знадобитися в житті. Зрозуміло все, здається. Я думаю, що навіть у басейні може таке трапитися і на річці".

Провели такі показові навчання, аби повідомити закарпатців про безпеку купання, і таким чином зменшити кількість смертей у водоймах. Розповіла речниця ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир. За її словами, з початку цього року в області втопилися 12 людей. Зокрема, 14 червня заги нули двоє дітей в селі Малі Геївці Ужгородського району. Тривали навчання водолазів понад годину.

Суспільне Закарпаття

 

15 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів