У скансені в Ужгороді діє виставка фаянсових та скляних виробів з фондової збірки музею

У скансені в Ужгороді діє виставка фаянсових та скляних виробів з фондової збірки музею
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрито експозицію «Фаянсові та скляні вироби з фондової збірки ужгородського скансену».

 

У музеї зберігається цінна колекція фаянсових виробів відомих західноєвропейських мануфактур з Австрії («Wilhelma» «Altrohlau»), Чехії («Ditmar Urbach», «Czechoslovakia»), Угорщини («Hungaria Granita»,  «Hollohaza»,  «Wittich Telkibanya»). Кожен промисловий осередок мав свій стиль, технологічні особливості, систему малювання та типові сюжети. Вироби кожної мануфактури відрізняються своїм колоритом, композиційною побудовою. Підприємства, незалежно від країни, застосовували власне клеймо, яке ставили, як правило, на денці виробу. 

На виставці представлені фаянсові тарілки з різноманітними сюжетними композиціями, зокрема з великими букетами з квітів, листків та колосків пшениці; фруктами (виноградом, грушами, яблуками); орнітоморфним (пташиним) сюжетом. Чимало представлених фаянсових тарілок із зображенням сакральних мотивів у вигляді хреста, хреста з янголами, підсвічника з палаючими свічками. Для розпису застосовували два види декорування: комбінований та трафаретний. Окрему групу представленої експозиції складають вироби з прозорого та кольорового скла. Це в основному скляний посуд для напоїв. Зрідка скляний посуд декорували різнокольоровим розписом, інкрустацією соломкою. Гармонійним доповненням даної експозиції служать довгі та короткі рушники з фондової колекції музею, декоровані вишивкою стилізованого рослинного та геометричного характеру, з мереживом та вирізуванням ручної роботи.

Закарпаття онлайн

 

08 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів