Закарпатський сливовий леквар внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Відтак, новими елементами нематеріальної культурної спадщини України є:
- «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»;
- «Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар»;
- «Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті».
Таким чином нині Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України має 50 елементів.
Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору.
Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлят. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.
Міністерство культури та інформаційної політики України
До теми
- ГО "Добрі справи Закарпаття" збирають кошти на лафету та зарядні станції для 128-ї бригади. Долучайтесь!
- Спортсменка та авторка блогів станцювала на льоду найвисокогірнішого закарпатського озера
- Краєвиди Свидовця увійшли в список із 10 найкращих світлин української природи у 2024 році
- На Закарпатті дві великі прийомні родини отримали нове житло від Фундації Олени Зеленської
- 23 листопада о 16:00 запаліть свічку пам’яті жертв Голодоморів
- Здійсни мрію дитини — приєднуйся до благодійної акції «2000 подарунків до Нового року»!
- В Ужгороді та Мукачеві відкриють резиденції Святого Миколая
- Майстер-класи із виготовлення вертепу діють в Ужгороді
- Синоптики попереджають про суттєве погіршення погоди на Закарпатті
- Повномасштабна війна: чим жило Закарпаття останні 1000 днів...
- "Мені більше їхати було нікуди". Історія переселенки, яка в Ужгороді знайшла роботу і почала все спочатку
- В обласній станції переливання – нестача крові майже всіх груп. Закарпатців закликають ставати донорами
- Угорські лікарі провели медичне обстеження родин ВПО, які живуть на Закарпатті
- В Ужгороді триває реєстрація учасників виставки-конкурсу «Міс-кіс 2024»
- Закарпатський рибоохоронний патруль нагадує про заборону вилову струмкової форелі
- Національний кешбек у дії: закарпатці активно приєднуються
- Зима дісталася і кордону зі Словаччиною
- У Держдепі США знизили рівень ризику для подорожей у кількох областях України. Закарпаття – теж у списку
- Виробництво препаратів крові: Biopharma будує завод в Ужгороді й планує ще один в Румунії
- Різдвяний піст-2024 за новим календарем розпочинається вже завтра
До цієї новини немає коментарів