Закарпатська облрада візьме на баланс Боржавську вузькоколійку та дитячу залізницю в Ужгороді

Закарпатська облрада візьме на баланс Боржавську вузькоколійку та дитячу залізницю в Ужгороді
За це рішення нині проголосували 53 обласні депутати облради під час пленарного засідання 7-ї сесії облради.

 

Відповідно до цього рішення надано згоду на безоплатну передачу із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області шляхом безоплатного відчуження Боржавської вузькоколійної залізниці («Анця Кушницька»), що знаходиться на території Берегівського (Виноградівського) і Хустського (Іршавського) районів із дотриманням наступних умов: забороною відчуження отриманого майна у приватну власність та використання об’єктів комплексу за цільовим призначенням.  

Комунальна установа «Управління спільною власністю територіальних громад»  Закарпатської обласної ради здійснюватиме необхідні організаційно-правові заходи стосовно передачі зазначеного майнового комплексу у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Закарпатської обласної ради. 

Експлуатація Боржавської залізниці коштує 7 млн. грн на рік. З них 3 млн – це місцевий податок за землю. Тобто реальна експлуатація становить 4 мільйони. Для порівняння: відновлення 20 км вузькоколійної колії з Чопа до Ужгорода ще до війни становило півмільярда. Наразі це шанс для нас створити серйозний продукт і експлуатувати його. Разом з обласною радою і всіма ОТГ 4 млн грн.

"А далі треба активно працювати, щоб вузьколійка стала інструментом для створення туристичної атракції, робочих місць, розвитку сфери послуг та доходів місцевих громад. Також вона може займатися вантажними перевезеннями. Наприклад, транспортувати вугілля з Ільниці для подальшого перевантаження на станціях Берегово і Виноградово. Цей вид палива може стати стратегічним продуктом найближчої зими, і буде цікавим українському і європейському ринкам", - зауважив голова облради Володимир Чубірко.

Також депутати підтримали безоплатну передачу з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл і селищ дитячої залізниці у місті Ужгороді, повідомляє пресслужба Закарпатської обласної ради.

Закарпаття онлайн

 

28 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів