Як отримати лікарську допомогу без укладеної декларації

Як отримати лікарську допомогу без укладеної декларації
Через війну багато українців опинилися далеко від домівки. Звичні медичні заклади та дільничні лікарі в кращому випадку залишилися далеко. У гіршому - поповнили список медичних закладів, зруйнованих росіянами.

 

Незважаючи на це, кожен українець має право на медичну допомогу. Навіть якщо він не має укладеної декларації з сімейним лікарем чи його лікар опинився за багато кілометрів від пацієнта. Більше того, така допомога надається абсолютно безкоштовно. А для інших витрат існує віртуальне казино з високими виплатами.

Коли звертатися до лікаря без декларації

Недавно НСЗУ випустила роз'яснення, яке підтверджує право кожного українця на медичну допомогу без укладення декларації.

Якщо через зміну місця проживання людина не може звернутися до лікаря, з яким була укладена декларація - пацієнт має право на допомогу будь-якого іншого спеціаліста.

Ця допомога надається абсолютно безкоштовно. Вона включає консультації як з сімейним лікарем, так і з профільними спеціалістами за призначенням сімейного. А також необхідні аналізи та деякі діагностичні процедури.

В той же час, враховуйте, що декларація не просто дає право на звернення саме до цього медика. Воно у вас і так є. В першу чергу, вона допомагає розподілити час та оплату роботи медичних спеціалістів. Тому, заключаючи декларацію, пацієнт бере участь у врегулюванні процесів у медичному закладі.

  1. Якщо продовжуєте жити на попередньому місці, але ваш лікар виїхав - обговоріть з ним можливість дистанційного спілкування. Якщо давно співпрацюєте з цим лікарем і це йде на користь вашому здоров’ю - краще продовжувати бути у контакті зі спеціалістом, який добре знає історію ваших хвороб.

  2. Якщо такої можливості немає чи в ній не зацікавлені - укладіть декларацію з іншим лікарем. Лікувальний заклад зобов'язаний запропонувати такий варіант всім пацієнтам лікаря, який виїхав. 

  3. Якщо не плануєте наближчим часом повертатися додому через те, що ваш дім опинився у зоні бойових дій чи під тимчасовою окупацією - рекомендуємо укласти нову декларацію з лікарем на місці вашого проживання. Так зможете постійно звертатися до одного й того ж спеціаліста, а лікар - відслідковувати ваш стан.

  4. Якщо ж ви та лікар залишилися на місці - звертайтеся саме до свого сімейника. Формально, ви маєте право записатися до іншого спеціаліста. Але, притримуючись свого дільничного, ви допоможете грамотно розподіляти навантаження між лікарями. 

Як отримати допомогу від сімейного лікаря, з яким не укладена декларація

  • Знайдіть найближчу поліклініку чи амбулаторію за місцем проживання.

  • Зверніться до реєстратури та запишіться на прийом до сімейного. При запису вкажіть, що ви - внутрішньо переміщена особа та не маєте укладеної декларації у цій поліклініці.

  • Безкоштовно отримайте такі послуги, як консультація, огляд лікаря, кардіограма, вакцинація безкоштовними вакцинами, аналізи крові та сечі, направлення до лікарів інших спеціальностей та рецепти за програмою “Доступні ліки”.

  • У випадку, якщо в поліклініці вас відмовляються приймати безкоштовно, вимагайте бесіди з головним лікарем чи телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ

В той же час, важливо розуміти, що зараз на лікарях у західних та центральних областях України лежить підвищене навантаження через наплив переселенців. Тому, можливо, запис до лікаря відбудеться не на дату звернення. Якщо маєте невідкладний стан - повідомте про це у реєстратурі чи краще викличте швидку. Якщо ж можете почекати, але з певних причин не бажаєте це робити, звертайтеся до платного спеціаліста у комерційні медичні установи.

 

02 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів