На Берегівщині лісівники полегшують населенню виписувати дрова

На Берегівщині лісівники полегшують населенню виписувати дрова
Нині відчутно - порівняно з минулими роками - зріс попит населення на дрова. І така турбота людей про тепло у своїх домівках під час війни цілком зрозуміла.

 

На зустріч населенню, що називається, йде й керівництво Берегівського лісгоспу, який очолює Василь Агій. Насамперед провели лісо-паталогічне обстеження насаджень на площі 394 гектари на факт виявлення хворих і сухостійних дерев. Кінцева мета такого заходу, за словами інженера з охорони і захисту лісу Василя Головні, - проведення вибірково-санітарних рубок, аби не допустити розповсюдження хвороб і його наслідків. Обстежили площі у Затисянському, Шаланківському та Виноградівському лісництвах.

Там також проводилося відведення лісосік під вибірково-санітарні рубки, під час яких вирізують пошкоджені й сухостійні дерева. Всихають переважно дуби й граби. Дається взнаки, звичайно, посушливе нинішнє літо. Хоча, як констатує інженер Головня, - якоїсь загрозливої ситуації не спостерігається. Правда, лісова охорона цілодобово оберігає дубові гаї від пожеж. І брала участь у ліквідації загорання, яке виникло на полі й могло дістатися лісу, але завдяки злагодженим діям рятувальників і працівників лісоохорони, було загашене ще на відкритій місцевості.

І все ж жителів низинного Берегівського району зараз, напередодні осені, цікавлять дрова паливні.

  • З першого липня для полегшення виписки дров населенню, - розповідає головний інженер підприємства Михайло Буркало, - держлісгосп запровадив нову форму. Тепер бажаючі можуть виписати дрова у конторах усіх семи лісництв. І за безготівковий розрахунок – через банківський термінал.

До прикладу, якщо раніше кожен, хто хотів отримати дрова, звертався до контори лісгоспу, то нині така потреба відпала. Усі формальності виписки – у лісництвах, які розташовані у межах цілого району за різними адресами. Не треба далеко їхати і тратити час. Це справді полегшує саму процедуру. І ось адреси: Затисянське і Виноградівське – у місті Виноградів; Шаланківське, Берегуйфалівське, Кідьошське – у однойменних селах; а лісництва імені Маурера – в селі Горбок, Чизайське – в селі Балажер. Безготівковий термінал також знаходиться і в конторі держлісгоспу в селі Яноші.

Правда, є нюанс: лісгосп цілком перейшов на безготівковий розрахунок за цю послугу. А за виписку дров дворогосподарствам повністю відповідають лісничі.

Варто також додати ще два штрихи. Населення вже виписало більше одинадцяти тисяч кубометрів дров паливних. Цифра  отовареної кількості перевищує вісімдесят відсотків. Другий момент: ціна на дрова в Берегівському лісгоспі для населення найнижча в області – 660 грн за кубометр твердолистяних порід з ПДВ на лісосіці.

Василь НИТКА.

Фото автора.

 

23 серпня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів