«Закарпаттяенергозбут»: заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе споживачам у сенсі зменшення сум у платіжках

«Закарпаттяенергозбут»: заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе  споживачам у сенсі зменшення сум у платіжках
Економлять кошти та саму електроенергію: LED-лампи порівняно зі звичайними лампами розжарювання не тільки вигідні, а й допомагають заощаджувати електроенергію, що за умови її дефіциту вкрай актуально. Саме тому уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи, і вже від сьогодні (з 16 січня) українці зможуть реєструватися в застосунку Дія для обміну старих ламп на нові – економні. Наскільки ж суттєвим може бути заощадження, ми запитали в директорки ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (група Tolk) Наталії Німець.

 

Пані Наталю, чи підраховували у вашій компанії, якою може бути економія електроенергії при заміні звичайних ламп розжарювання на економні?

Відповідаючи на ваше питання насамперед відзначу, що компанії групи Тоlk, серед яких і ТОВ «Закарпаттяенергозбут», постійно проводять інформаційну роботу серед споживачів щодо економії електроенергії. Серед тих дієвих порад, якими ми ділимося, завжди звучала і звучить пропозиція замінювати звичайні лампи розжарювання на світлодіодні. Чому ми це пропонуємо?

По-перше, при встановленні LED ламп відбувається значна економія самої електроенергії: так, LED лампа порівняно зі звичайною лампою розжарювання споживає у 8-10 разів менше електроенергії. 

Це сьогодні вкрай актуально з тієї точки зору, що LED лампи дозволяють економити електроенергію, що, своєю чергою, дозволить заощаджувати кошти на оплату комунальних послуг. Чи не так?

Так, в умовах дефіциту електроенергії через ворожі обстріли об’єктів це вкрай актуально, адже допоможе заощадити значну кількість електроенергії. За даними НЕК «Укренерго», українці використовують до 40% електроенергії у власних будинках. Водночас, за даними Міненерго України, вдома вони використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи.

Саме тому ми говоримо про те, що перехід на світлодіодні лампи дасть змогу заощадити обсяг спожитої електроенергії, особливо в моменти пікового навантаження, і це допоможе скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Але, напевно, це не єдина перевага LED ламп, наскільки відомо, вони ще й довше служать.

Так, світлодіодні лампи пропрацюють в 25-30 разів довше, ніж лампи розжарювання. І це дозволяє суттєво зекономити кошти. Крім того, такі лампи мають гарантійний термін роботи, що теж важливо. А лампи розжарювання хай на перший погляд і дешевші, але їх доводиться купувати ледь не кожні 3-4 місяці… 

Ще одна вагома деталь: LED лампа практично не розігрівається під час роботи, тому її використання є більш безпечним в порівнянні з традиційними джерелами освітлення. Можна не турбуватися про те, що хтось обпечеться.

Чи можете навести приклад економії в конкретних обсягах, що допоможе людям краще зрозуміти економію, - в кіловатах чи в гривнях?

Якщо припустити, що протягом дня світильники в оселі світять в середньому до 6 годин (улітку менше, взимку довше), то в перерахунку за рік ця цифра складе 6 х 365 = 2190 годин за рік. Зазвичай в оселі встановлюють 75-ватні лампи розжарювання.

Тобто, давайте порівняємо електроенергію, спожиту за рік, однією лампою:

-       лампа розжарювання: 2190 год х 75 Вт = 164 250 Вт⋅год = 164,25 кВт⋅год

-       світлодіодна лампа: 2190 х 10 Вт  = 21 900 Вт⋅год = 21,9 кВт⋅год

Якщо підрахувати це в коштах, то навіть за тарифом 1,44 грн за кіловат-годину*, то різниця очевидна: 236 грн річні витрати на оплату електроенергії при використанні однієї лампи розжарювання проти 31 гривні витрат при роботі однієї лед-лампи. Тому, економія очевидна і складає 205 грн. А якщо таких ламп у квартирі щонайменше 5? Чи й більше?

Усі ці наведені переваги ЛЕД ламп, повторюсь, дуже актуальні сьогодні, коли через ракетні обстріли виник значний дефіцит електроенергії в країні. Крім того, заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе і споживачам в сенсі зменшення сум у платіжках. Тому ми також рекомендуємо скористатися державною програмою з заміни ламп, що допоможе економити.

Принагідно просимо розраховуватися за спожиту електроенергію в зв’язку з тим, що в Споживачів наявна значна заборгованість за спожиту електроенергію. Хочемо наголосити, що в цей складний час нам усім разом необхідно підтримувати економіку країни та енергетичний фронт своїм внеском, в тому числі ВЧАСНОЮ ОПЛАТОЮ за спожиті комунальні послуги!

Спасибі за розмову.

Надія Петрів 

 *Примітка:

- тариф 1,44 грн за кВтгод діє при споживанні до 250 кВт за місяць;

- тариф 1,68 грн за кВтгод діє при споживанні понад 250 кВт за місяць за весь обсяг споживання.

 *Примітка:

- тариф 1,44 грн за кВт-год діє при споживанні до 250 кВт в місяць;

- тариф 1,68 грн за кВт-год діє при споживанні понад 250 кВт за місяць за весь обсяг споживання.

 

20 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів