Платна парковка в Ужгороді. У міськраді розповіли, куди спрямовуватимуть гроші (ВІДЕО)

Платна парковка в Ужгороді. У міськраді розповіли, куди спрямовуватимуть гроші (ВІДЕО)
Встановленням паркоматів займалося підприємство "Ужгородпарксервіс". Витратило на це 500 тисяч гривень. За словами заступник ужгородського міського голови Василя Пинзеника, тестовий режим платного паркування триватиме до 15 лютого. Також він додав, що розробляються абонементи, які можна буде купити на квартал, на півроку та на рік.

 

На вулиці Льва Толстого в Ужгороді встановили паркомат — апарат, який використовують для збору грошей за паркування автомобілів. З 6 грудня у тестовому режимі розпочала працювати платна парковка. Вартість — 25 гривень за годину. Для цього зробили спеціальну розмітку та встановили знаки.

"Я не думаю, що в нашому місті є стільки місця, щоб паркувати всі машини, які є. Я думаю, що це не змінить ніякої ситуації в нашому місті. Нам треба будувати багатоповерхові стоянки для машин, бо багато машин приїхало. Я теж водій, то жахіття, бо нема де стати, все забито", — каже водій Олександр.

Фото: Суспільне Ужгород

"Я важаю, що платне паркування має бути прозоре, щоб ми розуміли, куди йдуть ці гроші. Парковки мають бути обов'язково платні", — каже ужгородка Вікторія, яка користується таксі.

"Я машини не маю, тому мені без різниці. Думаю, хто має транспортний засіб, то має оплачувати і парковку, тим самим підтримувати місто", — говорить ужгородець В’ячеслав.

Фото: Суспільне Ужгород

Платні парковки в тестовому режимі працюють і на вулиці Фединця та площі Жупанатській. Наразі в місті є 175 паркувальних місць, ще 18 — для безкоштовної стоянки авто людей з інвалідністю. Розповів заступник ужгородського міського голови Василь Пинзеник. "Через два тижні в нас буде конкурс на додаткові паркувальні місця, це 400 місць, тобто на кінець лютого буде 575 паркомісць в того оператора, котрий виграє цей конкурс. Оператор ринку за умовами договору повинен доглядати за цими ділянками, тобто коли процес буде заповнений наповну, то будуть встановлюватися камери відеоспостереження, буде здійснюватися благоустрій цих ділянок, де розташовані парковки, а також їхнє прибирання", — розповів заступник ужгородського міського голови.

Фото: Суспільне Ужгород

Василь Пинзеник пояснює, чому встановили вартість паркування 25 гривень за годину. "Економічно подав оператор ринку розрахунки ринку, згідно до граничної рентабельності, яка передбачена постановою КМУ, так вийшов тариф 25 гривень за годину. Наразі оператором ринку, що здійснює збір за платне паркування, є комунальне підприємство "Ужгородпарксервіс", тобто всі гроші будуть надходити на рахунок нашого комунального підприємства, з них воно сплачує транспортний збір безпосередньо в бюджет — 45 гривень, 44,80 за одне паркомісце в день. Наразі ми розробляємо абонементи. Людина зможе купити абонемент на місяць, на квартал, на півроку, на рік. Будуть передбачені певні знижки. Можливо, буде розглянуте, якщо людина підтвердить своє проживання в центрі міста, додаткові пільги до цих абонементів. Власникам бізнесу пільги поки не передбачені", — каже чоловік.

Фото: Суспільне Ужгород

За паркування під час тестового режиму можна розрахуватися за допомогою паркоматів двома способами. "Перший шлях — це внесення купюр у спеціальний отвір. Другий шлях — це QR-код у платіжній системі в терміналі, який переводить на платіжну систему "EasyPay" і через неї можна картою, яка буде підключена до мобільного телефону. Після тестового режиму буде чотири варіанти сплати, тобто крім цих двох вищезгаданих, буде додана можливість оплати картою "PayPass", або якщо вона буде прив'язана до телефону, або у спеціально створеному додатку, який наразі проходить модерацію в "App Store" та "Play Маркет". QR-коди до цих додатків будуть розміщені на інформаційних табло та в терміналах", — говорить Василь Пинзеник.

 

09 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів