Ужгородські словаки зібрали на вечорниці представників нацменшин краю

Ужгородські словаки зібрали на вечорниці представників нацменшин краю
“Fasiangova besiedka” — вечорниці перед постом — провели ужгородські словаки в понеділок, 20 лютого, у приміщенні Генерального консульства Словаччини в Ужгороді.

 

ібрали представників майже всіх нацменшин, крім румунів — були словаки, поляки, русини, угорці, роми, — розповіла Varosh одна з організаторок заходу Яна Дудаш, голова Закарпатського обласного культурно-просвітнього товариства словацьких жінок “Довіра”.

Slovaky Vechornyci

— Війна людей розтрусила, всі ми боремося з одним ворогом, але життя триває і нам потрібно триматися один за одного, аби перемогти в єдності, — розповіла Яна Дудаш. — І так ми поговорили з дівчатами і вирішили все-таки провести ці вечорниці. Раніше  такі besiedk-и ми проводили регулярно щороку, вони базуються на глибоких традиціях словаків: традиційні страви, пісні, різні заходи перед Великоднім постом. Це час смачної їжі, солодощів, веселих розваг та затишних посиденьок.

На вечорі в консульстві зібралися всі представники нацменшин та представники влади, які, за словами Яни Дудаш, мають відношення до мультикультурного середовища Закарпаття. З народними словацькими піснями виступив колектив під керівництвом Ольги Наконечної-Бобак, викладачки Середнянської дитячої школи мистецтв.

— Представники нацменшини Словаччини — це молоді, активні люди, які пропагують традиції, фольклор, мову, яка є їхнім генетичним кодом. Ніхто в нас це не забирає і ми це плекаємо, щоб передати своїм нащадкам, — сказала Яна Дудаш.

Захід відбувся за сприяння Генерального консульства Словаччини в Ужгороді.

Varosh,

Фото надані Яною Дудаш

 

22 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів