Словацькі перевізники з 1 грудня можуть заблокувати кордон з Україною

Словацькі перевізники з 1 грудня можуть заблокувати кордон з Україною
Словацька спілка перевізників (UNAS) заявила, що вже з 1 грудня може заблокувати пункт пропуску "Вишнє Нємецьке", вимагаючи скасувати лібералізацію перевезень для української сторони.

 

Про це інформує Суспільне із посиланням на заяву UNAS.

У спілці стверджують, що через блокування пунктів перетину кордону України з Польщею значно зросла кількість вантажівок, які рухаються через словацький кордон.

"Оскільки поляки не блокують перевезення гуманітарної та військової допомоги, то йдеться лише про комерційні перевезення. Однак цей комерційний транспорт, як і гуманітарний, звільнений від необхідності отримання дозволів на перевезення та інших правил і норм, яких повинні дотримуватися інші перевізники ЄС", — йдеться у повідомленні.

Що відомо

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорохуськ" та "Рава-Руська-Хребене". Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

21 листопада з 13:30 розпочалося блокування руху вантажівок, що рухаються у напрямку словацького пункту пропуску "Вишнє-Нємецьке", суміжному з українським пунктом пропуску "Ужгород". Українська Держприкордонслужба зазначила, що мітинг ініціювала та проводить Спілка перевізників Словаччини.

Вранці 22 листопада ДПСУ повідомила, що українським вантажівкам поки розблоковано рух. Загалом за минулу добу через пункти пропуску "Ужгород – Вишнє Нємецке" кордон перетнули 250 вантажівок в обидва напрямки. Ці показники щонайменше на 100 менші за попередні дні.

 

29 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів