10 років ув’язнення отримав уродженець Ужгородщини через те, що підтримував ідею відокремлення Закарпаття та схвалював дії військових рф

10 років ув’язнення отримав уродженець Ужгородщини через те, що підтримував ідею відокремлення Закарпаття та схвалював дії військових рф
За публічного обвинувачення прокурорів Закарпатської обласної прокуратури уродженця Ужгородщини визнано винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також виготовленні та поширенні матеріалів із виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

 

Його засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Судовий розгляд відбувався за спеціальною процедурою in absentia, тобто за відсутності фігуранта. Відомо, що він переховується від правосуддя за межами України, тож його оголошено в розшук.

Раніше, у травні 2022 року, чоловік також одержав вирок за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та публічну наругу над Державним Прапором України (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 338 КК України).

У суді прокуратура надала докази того, що закарпатець розповсюджував у соцмережах пропагандистські відеоролики на підтримку злочинних дій рф та текстові матеріали. Він доводив, що українські військовослужбовці обстрілювали мирне населення, зокрема – в Маріуполі. Саме Україну засуджений звинувачував у розпалюванні війни в 2014 році. Натомість військових країни-агресора представляв як «визволителів».

Крім того, чоловік поширював серед населення заклики до відокремлення Закарпаття від України.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Наразі вирок вступив у законну силу.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

 

14 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів