Протягом минулого місяця на Закарпатті зафіксували 10 випадків укусів змій. Останні два - минулої суботи

Протягом минулого місяця на Закарпатті зафіксували  10 випадків укусів змій. Останні два - минулої суботи
Про це на сторінці у ФБ інформує «103 Закарпаття».

 

Минулими вихідними змія вкусила 8-річну дівчину та її бабусю, які збирали ягоди у лісі неподалік с. Жорнава на Великоберезнянщині. Вони одразу звернулись по допомогу до місцевого ФАПу до фельдшерки Тетяни Васильняк. Медикиня зателефонувала на «103» і викликала «швидку».

«За щасливим збігом обставин, наш фельдшер ЕМД Павло Дранчак у свій позаробочий час знаходився поряд із місцем події, і до приїзду „швидкої“ разом з фахівцем ФАПУ, розпочав надавати невідкладну допомогу дівчинці і її бабусі. На жаль, у дівчинки розвинувся анафілактичний шок і стан погіршувався… Однак, медикам вдалося стабілізувати її. Обох постраждалих транспортовано до медичних закладів Ужгорода», — інформує «103 Закарпаття».

103 нагадує, що при укусах змій потрібно НЕГАЙНО телефонувати 103. В таких випадках час має вирішальне значення, адже укус гадюки хоч і не смертельний, але може мати важкі прояви та наслідки. Особливо небезпечними вони є для ДІТЕЙ, людей ПОХИЛОГО ВІКУ та людей зі ЗНИЖЕНИМ ІМУНІТЕТОМ.

Гадюки — не агресивні змії і не нападають першими, але якщо на змію наступити, вона може вкусити, захищаючи себе. Щоб уникнути укуса змії, дотримуйтесь елементарних правил поведінки в потенційно небезпечних місцях:

у зонах, де можуть бути змії, носіть закрите високе взуття, будьте уважними в густій траві, зарослих ямах;

якщо ви побачили змію, не рухайтеся, поки вона не проповзе, не чіпайте, не переслідуйте і не дозволяйте дітям підходити до неї;

якщо змія прийняла загрозливу позу, неквапливо відступіть назад без різких рухів;

не повертайтеся до змії спиною;

якщо маєте палицю, тримайте її перед собою у напрямку до змії;

не тікайте стрімголов, бо можете наступити на іншу, не помічену змію;

вчасно знищуйте гризунів у своїх будинках, господарських будівлях, присадибних ділянках, оскільки змії полюють на мишей і щурів;

у нічний час користуйтеся ліхтарем, оскільки деякі змії проявляють особливу активність у теплі літні ночі.

 

04 червня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів