Святий вечір-2024: які традиції, що має бути на столі та що категорично заборонено

Різдво, яке цього року припадає на середу, 25 грудня, – одне з найбільших церковних свят. Йому передує Святий вечір. Головна традиція цього дня – збиратися родиною за столом, коли на небі засяє перша зірка.
Як традиції на Святвечір, 24 грудня, – читайте в матеріалі ТСН.ua.
За звичаєм, до свят господині ретельно прибирали в хатах, застеляли нові або чисто випрані скатертини й рушники, готували святковий одяг. А ще від самого ранку 24 грудня розпочиналися приготування до вечері. Спочатку готували кутю та узвар, які вважалися Божою їжею. Вже потім – інші страви. Вони мають бути пісними, бо до 25 грудня триває суворий Різдвяний піст.
На Святвечір, перед вечерею, господар вносить до хати дідуха і ставить його під образами. Цей символізує добробут, гарний врожай і достаток.
На стіл заведено викладати солому або сіно, а зверху стелити скатертину. В кутах столу розкладають зубки часнику – це має вберегти дім від злих сил і хвороб. Також на стіл ставлять свічку, яка символізує Божественне світло.
Господині готують на Святий вечір 12 пісних страв. Зараз вони можуть бути різними, але головне – пісними. Традиційно ж на Святвечір готували кутю, борщ із вушками, грибову юшку, вареники, голубці, оселедця, гриби, тушковану капусту, рибу, квасолю, пампухи й узвар.
За стіл у Святий вечір уся родина сідала лише з появою першої зірки на небі. Перед початком трапези треба помолитися і прочитати "Отче наш". Поки вечеря не підійде до кінця, заборонено виходити з-за столу, і особливо з дому, щоб не впустити до оселі нечисту силу. За повір'ям, на Святвечір душі померлих приходять навідати родичів, а тому недоїдені страви залишали на столі на ніч, щоб пригостити померлих.
Цього дня суворо заборонено лаятися, лихословити, говорити погано про інших. Святвечір має відбуватися у дружній атмосфері. Крім того, гучні веселощі варто відкласти. Натомість уже після трапези можна починати колядувати, щоб прославляти народження Христа.
До теми
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання
- Закарпаття посіло 7-ме місце в Україні за обсягом прийнятого в експлуатацію житла
- На Закарпатті для ромських дітей проводять спеціальні заняття для підготовки до школи
- “Дитина кожного дня просить тата”: історії жінок, чиї рідні зникли безвісти
- Закарпатський обласний кардіоцентр долучився до міжнародної акції “16 днів проти насильства”
- На Закарпатті створили дорожні карти допомоги постраждалим від гендерно зумовленого насильства
- На Закарпатті втілюють міжнародний проєкт для покращення ментального здоров’я молоді в освіті
- Сила землі та спільноти: три історії переселенців, які знайшли новий дім у Нижньому Селищі на Закарпатті
- 1000 гігієнічних наборів хочуть зібрати для військових на Закарпатті до свята Миколая
- На Закарпатті зараз 23 842 військових, які звільнилися з лав армії
- День спільної пам’яті, тиші й молитви: чому закарпатці 1 листопада поминають померлих
- Пітятко, ружа, тинґириця, калап, ґарадичі: топ-25 слів закарпатського діалекту
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- На Закарпатті переселенка з Шостки вирощує понад 150 сортів троянд
- Із початку року на Закарпатті всиновили 52 дитини
- Найкращі школи Закарпаття за результатами НМТ. Рейтинг 2025
- 6-те місце в Україні: на Закарпатті за пів року ввели в експлуатацію понад 215 тис. м? житла

До цієї новини немає коментарів