На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- На Закарпатті відзначили працівників спортивної галузі - спортсменів, тренерів, вчителів.
- На Закарпатті річки зарибнили кількома десятками тисяч цінних червонокнижних видів риб
- В Ужгороді офіційно відкрили оновлений спортивний зал у Центрі олімпійської підготовки (СК «ЮНІСТЬ»)
- Закарпатська ОВА налагоджує співпрацю із Національною академією медичних наук України
- Обласна філармонія розпочала свій 79-й сезон яскравою музичною подією
- Керівники Закарпаття відзначили правоохоронців, які запобігли теракту в одній зі шкіл Тячівщини
- На Закарпатті відзначили лауреатів обласних премій у галузі літератури та мистецтва-2024
- Закарпатські вітряки зменшують залежність України від імпорту угорської електроенергії
- Підприємці краю отримали відзнаки за внесок у розвиток Закарпаття
- Закарпатські аграрії завершили збір ранніх сільськогосподарських культур
- «Туристичний сувенір Закарпаття 2025»: триває обласний конкурс для майстрів і митців
- Боротьба за відновлення: в Ужгороді розпочали адаптивні тренування для ветеранів війни
- Високі державні нагороди за особливі досягнення у професійній діяльності отримали двоє закарпатських спортивних функціонерів
- На території Ужгородського наукового ліцею відкрили спортивний комплекс
- «Solidaroad Ukraine 2025»: міжнародний проєкт подарував дітям полеглих закарпатських захисників відпочинок в Італії
- Пів сотні дітей закарпатських військових і ВПО овернулися із відпочинку в Австрії
- У Перечині відкрили релокований Краматорський ліцей
- Закарпаття розширює міжмуніципальне партнерство з Румунією
- Понад дві сотні дітей військових, ветеранів війни із різних куточків України вирушили на відпочинок в Угорщину
- Триває прийом заявок на створення екокіно від ECO FILM FESTIVAL
До цієї новини немає коментарів