На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- Сьогодні Ужгород провів в останню путь 43-річного захисника, солдата Сергія Вдовиченка
- Ще чотири родини із Дніпропетровщини знайшли прихисток на Закарпатті
- В Ужгороді завтра прощатимуться зі ще одним захисником
- На Закарпатті відбулося обласне засідання Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України
- Сьогодні в Ужгороді попрощаються із захисником Сергієм Вдовиченком
- «Діалоги влади та бізнесу»: на Закарпатті говоритимуть про безбар'єрний доступ до культурної спадщини
- 14 жовтня в Ужгороді відбудеться масштабний фестиваль кар’єри «Платформа твоїх можливостей»
- «Платформа твоїх можливостей»: 14 жовтня в Ужгороді вперше відбудеться обласний фестиваль кар’єри
- У дитячому реабілітаційному центрі у Пилипці відкрили новий спортивний майданчик
- Сьогодні Ужгород попрощався із 49-річним захисником України - старшим сержантом Віктором Завадяком
- На Закарпатті провели засідання моніторингового комітету програми Interreg VI-A NEXT «Польща – Україна 2021 – 2027»
- Завтра в Ужгороді попрощаються із захисником Віктором Завадяком
- У Сваляві відновили документи чоловіку, який тривалий час жив без засобів до існування
- Учителя Ужгородського ліцею №15 Василя Габруся посмертно відзначено орденом «За мужність» ІІІ ступеня
- Інфраструктура, доступність і нові проєкти: на Закарпатті відбувся міжнародний туристичний форум
- Екопроєкт EFFUSE-win: ужгородські школярі досліджують річку Уж
- Завтра Ужгород прощатиметься із захисником Сергієм Златєвим
- Європейський банк підтримав будівництво нових вітроустановок на Закарпатті
- На Закарпатті, у Берегові, виявили порушення міграційного законодавства під час операції «Мігрант»
- Учні Ужгородського ліцею досліджували заплаву річки Уж у межах екологічного проєкту EFFUSE-win
До цієї новини немає коментарів