На Закарпатті дружина полеглого військового разом з родичами відкрила крамницю з крафтовими товарами

Про ідею відкриття крамниці-кав’ярні та про пошук постачальників товару співвласники розповіли журналістам Суспільного.
Співвласниця закладу Марія Бітлянин розповідає, що спочатку її дочка з чоловіком почали збирати різнотрав’я для чаю та продавати його через соцмережі. Згодом асортимент розширили — почали виготовляти варення з шишок, чорниць, сироп із молодої ялини. Кількість клієнтів зростала, тож родина почала задумуватися про відкриття власної торгової точки.
"Ідея вже виникла, вона в нас кристалізувалася, десь там засіла і чекала слушного моменту. Але почалася повномасштабна війна, потім сталася біда в сім’ї — загинув чоловік. Так ця ідея залишилася на задньому плані", — розповіла Марія Бітлянин.
У серпні 2024 року сім’я все ж вирішила реалізувати задум. Для відкриття закладу родина подала заявку на грант від Українського ветеранського фонду.
"Я керую міською бібліотекою, тому вже мала досвід написання грантових заявок. Ми спробували й подали заявку. Водночас вирішили, що незалежно від результату будемо відкривати заклад", — сказала Марія Бітлянин.
Фінансування отримали двома траншами. Перший транш — 150 тисяч гривень: закупили кавоварку, оплатили три місяці оренди приміщення та виготовлення вивіски. Другий транш — 350 тисяч гривень: придбали холодильну вітрину, кондитерську вітрину, зарядну станцію, кондиціонер, оплатили бухгалтерські послуги та створення сайту, розповіла жінка.
"Практично до кожного виробника їздили окремо, щоб побачити процес виробництва. Ми маємо самі знати, як усе відбувається, адже продаємо це людям", — розповів співвласник Віталій Лендєл.
Зі слів чоловіка, заклад пропонує не лише продукцію місцевих підприємців, а й товари власного виробництва, зокрема: чаї (збирають, сушать та пакують самі), варення з ягід і шишок, мариновані та сушені гриби, крафтовий хліб зі Сваляви та села Дусино та вина виключно закарпатських виробників.
Окрім покупок, у крамниці відвідувачі можуть випити кави.
"Є дні, коли люди приходять виключно на каву. До обіду у нас переважно кавова аудиторія, а після обіду — покупці, які беруть продукти додому. В холодну пору року часто купують чаї та мед для зміцнення імунітету", — додав Віталій Лендєл.
До теми
- Близько 1000 бігунів взяли участь у вже сьомому Khust Half Marathon
- Закарпатські амбулаторії отримають портативні УЗД-апарати завдяки транскордонному проєкту
- «Етнічний віночок у Закарпатті»: завтра стартує перший фестиваль національних культур
- Двоє військових із Закарпаття отримали почесні відзнаки
- До Закарпаття за сприянням ЄОТС ТИСА прибула чергова партія гуманітарної допомоги з Нідерландів
- У Мукачеві Tolkовий Світлячок навчав учнів заощаджувати електроенергію
- Закарпатська область уперше приймає фінальний етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії
- Вважався зниклим безвісти із грудня 2023 року – в Ужгороді попрощалися із полеглим Сергієм Лазориком
- 7 громад Закарпаття спільно із словацькими та угорськими вивчатимуть транскордонний проєктний менеджмент
- «Ужгородський Березіль» - І-й Відкритий фестиваль-конкурс театрального мистецтва уже завтра в обласному центрі
- Відсьогодні на Закарпатті запрацюють ще три нові камери фіксації швидкості
- В Ужгороді сьогодні попрощалися із молодшим сержантом Мирославом Біртою
- Завтра, 22 березня, в Ужгороді прощатимуться із військовослужбовцем Мирославом Біртою
- Мирослав Білецький ознайомився з роботою ужгородського ТОВ «Перегіум»
- Волонтери з різних куточків України зберуться на весняне прибирання у Карпатах
- В Ужгороді розкажуть про регіональні особливості традиційної писанки Закарпаття
- Евакуаційним потягом до Закарпаття сьогодні приїхали близько трьох дестяків людей із Дніпропетровської та Донецької областей
- Закарпаття долучилося до проведення всеукраїнської мирної акції – Дня пам’яті жертв авіаудару в Маріуполі
- 17-19 березня на пункті пропуску "Вишнє-Нємецьке – Ужгород" обмежать рух вантажівок
- На під’їзді до пункту пропуску “Лужанка” облаштовують смугу заїзду
До цієї новини немає коментарів