Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини

Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини
У селі Гукливий на Воловеччині дбайливо зберігають автентичні звичаї Святвечора. Як розповіли місцеві мешканці Іван та Ольга, підготовку починають із генерального прибирання та приготування дванадцяти пісних страв, серед яких обов’язково мають бути гриби, риба, голубці, пироги, узвар та пончики.

 

Одним із найцікавіших обрядів є омовіння: коли сонце заходить, уся родина, крім господині, йде до річки митися. Першим до хати повертається господар із вітанням «Щасливий, добрий, святий вечір», на що господиня відповідає побажанням доброго здоров’я.

До хати обов’язково заносять солому, в яку кидають горіхи та цукерки – діти мають шукати ці ласощі за допомогою «копача» (палиці), примовляючи: «куди зайду, гриби найду». Вірять, що цей же копач влітку допоможе знайти багато грибів у лісі.

 

На святковому столі, застеленому домашнім вишитим рушником, незмінно стоїть «кречун» (обрядовий хліб), під який кладуть овес. Вечеря починається з молитви та запалення свічки, а завершується спільним колядуванням усієї родини.

До самої коляди на Воловеччині готуються заздалегідь: за два тижні починаються «проби», під час яких молодь вчить ролі та шиє традиційне вбрання («цуря»), щоб гідно прославити народження Христа.

Карпатський Телеграф

 

25 грудня 2025р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів