На Рахівщині пройшов славнозвісний „Річанський ярмарок” (фото)

Сім років у Річанській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувається славнозвісний „Річанський ярмарок”. Для шкільної братії – це чудова нагода відволіктися від навчання і поринути у веселощі, радісні святкування та пустощі. Сьогодні без цього веселого дійства у селі не уявляють осені.

 

Цьогорічний гучний ярмарок „із саду та городу” запам’ятався розмаїттям страв української осінньої кухні. Наступним етапом цього насиченого подіями свята була виставка виробів з природних матеріалів, які школярі виготовили вдома.
 
Вже після четвертого уроку дітвора активно розставляла на подвір’ї столи, встеляючи їх скатертинами та вишитими рушниками, гончарним посудом, виробами з бісеру, корзинами з овочами та фруктами. А на „прилавках”! Духм’яні пиріжки, смачні вареники, булочки, рогалики, голубці, токан з бринзою, ріпляники, страви з гарбузів, кабачків, баклажанів, перцю, палачінти, тістечка, гомбовці, фанки, зрештою чудодійні лікарські настоянки з трав, приготовані дітворою, звісно з допомогою батьків. Всього не перерахувати. Пікантний запах від оригінальних кулінарних „шедевриків” приваблював і малечу, і дорослих. У закладі креативно готувалися до ярмарку і усі дари осені представили у гастрономічній експозиції з влучними підписами до кожної страви. Антураж вражав колоритними плотиками та ліжниками. Все як у ґаздівській хаті.
 
На веселім, багатім ярмарку одні продавали, інші купували, співали, сміялися, жартували. Продавці тут, як годиться, вихваляли крам, дивуючи щедрим урожаєм велетенського часнику та горіхів, яблук червоненьких, щоб личко було рум’яненьке, а також груш для імунітету. Кожен клас підготував представлення власного торгового місця, виготовив екібани та вироби з природних матеріалів. Школярі представляли інсценівки з місцевим колоритом, апшанською говіркою провели «торг на базарі», де токмилися за ціну на золоті яйця, кожен міг стати учасником аналогу місцевих вечорниць-«лущанок». А старшокласники відтворили, як відбуваються у населеному пункті залицяння, сватання та весілля, з нареченими, калачем та завиванням. Оцінювали виступи та підспівували «молодятам» поважне журі на чолі з керівником освітнього закладу Наталією Варгою, якій подарували тайстру для придбаного на торговиці краму.

 

 
– Ярмарок комусь дає можливість продемонструвати своє мистецтво та вміння, а комусь відкрити щось нове, – каже директор ЗОШ. – З приходом свята і вчителі, і дітвора стають одією командою – вуликом, який зайнятий приготуваннями. І не дай, Боже сказати, що цьогоріч Свята осені не буде. Воно настільки укоренилося в шкільне життя дітвори, що відмову вони сприйняли б за образу. А ми леше раді їхній ініціативності. Здається, в цьому випадку не ми їх, а вони нас, учителів, стимулюють та підганяють. Вже не кажу про неймовірну відповідальність… Ці діти сміливо можуть представити село з його колоритом на заходах вищого рівня. Наш «Річанський ярмарок» – іміджева подія для села. Міг би стати і успішною рекламою для району.
 
Осторонь свята не залишився ніхто: ні класні керівники, ні педагог-організатор, які прищеплюють підростаючому поколінню повагу до народних традицій, доброзичливість та розвивають їхні творчі здібності, виховують любов до української пісні, вишивки. До речі, у селі чи не кожна жінка – рукодільниця. У цьому переконалася і на прикладі керівника навчального закладу, яка прийшла на шкільне свято у барвистій вишиванці, власноруч оздобленій бісером.

 
Після інсценізованих торгів усіх безкоштовно пригощали смаколиками.
 

Іванна Микуляк, "Зоря Рахівщини"

 

16 листопада 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів