Якщо вам терміново необхідне житло, чекайте на аферистів!

Схеми, які застосовують такі ділки, надзвичайно витончені і довести закарпатцям свою правоту дуже важко.

 

Коли людина шукає винайняти житло, часто натрапляє на шахраїв, які лише видурюють гроші.

Шахраї різного штибу, як живий організм, пристосовуються до різноманітних умов життя. Вони успішно пережили буремні дев’яності, загартувалися у кризові роки і не втратили вправності у ХХІ столітті.

Але якщо раніше шахраї діяли за схемою, яка за своєю витонченістю схожа, радше, на цеглу, то з часом вони здобули необхідні знання та навички, аби виманювати у довірливих людей їхні кревні.

Зрозуміло, що найлегшою здобиччю для них є люди, які потрапили у скрутні життєві обставини. Вони найлегше йдуть на контакт і майже не вникають у подробиці та підводні течії.

Для прикладу, людині терміново необхідно знайти житло (орендувати). Трапляється, що часу на пошуки фактично не залишається. Саме це використовують різні ділки.

- Для людини, яка працює, пошук ускладнюється ще й тим, що для відвідин та огляду потенційного житла у будні часу зовсім небагато – під час обіду та після роботи. Згодом з’ясовується, що самотужки підшукати підходящий варіант, не вдаючись до допомоги рідних та знайомих, майже нереально. Адже 90% ринку нерухомості у Чернівцях, як мабуть і в інших містах обласного значення, ангажовано ріелтерами та маклерами, а також іншими особами, так чи інакше причетними до процесу переміщення мешканців та майна з однієї житлової площі на іншу, - розповів жертва шахраїв Володимир. - Ангажовано так, що пересічній людині, чернівчанину зокрема, подекуди досить важко зорієнтуватися у тій круговерті, яка зчиняється з моменту звернення по допомогу. Втім, серед усього розмаїття послуг, що надають наймачам житла за винагороду, яку зазвичай сплачують у сумі місячної вартості оренди житла, на особливу увагу заслуговують так звані інформаційні.

Схема роботи таких ділків надзвичайно проста – відшукавши оголошення, людина телефонує та цікавиться пропозиціями. З’ясовується, що є саме те, що вона шукає – помірна ціна, гарний стан, зручний район. Тобто такого шансу годі уявити.

Але є одна незначна дрібниця – оскільки пропозиція ексклюзивна, а охочих заселитися хоч греблю гати, потрібно завітати до офісу та укласти угоду про надання так званих інформаційних послуг (посередництво між тим, хто здає та винаймає житло). Ця послуга коштує 360 гривень.

Окрилена успіхом людина, мчить за вказаною адресою, де їй пропонують підписати договір про надання цих інформаційних послуг та про те, що не матиме претензій до якості наданих послуг. Натомість дають аркуш паперу з номерами телефонів потенційних здавачів житла в оренду. Звісно, попередньо зв’язуються з нібито власником житла, який погоджується здати омріяну квартиру.

Але після підписання документів, коли людина покидає офіс і знову телефонує за вказаним номером, з’ясовується, що квартиру… вже здали. Мовляв, хто не встиг на потяг, даремно бігати пероном.

Інші телефони також вже не актуальні – або нещодавно здали житло, або не підходить ціна (район, стан тощо).

Апелювати до надавачів послуг також марно – там стверджують, що такого бути не може і їхні пропозиції актуальні. А на завершення просять перечитати умови договору, в яких зазначено, що претензій до наданих послуг не маєте.

- Порадити таким людям можна кілька речей – потрібно уважно перечитувати умови договору, за що вони платять свої гроші, - радить експерт ринку нерухомості Андрій Садовський. – Часто люди самі не дочитують умови договору і не розуміють, за що платять гроші. На такий гачок потрапляють різні люди, навіть досить досвідчені. Якщо ви заплатили певну суму, то має бути відповідальність за надання послуги. Ви повинні самі подбати про розроблення процедури повернення коштів.

Також експерти радять, якщо доводиться шукати житло, необхідно ретельно обирати посередника.

- Такі фірми в Україні працюють вже понад три роки. Ми порушували це питання, але досі жодної реакції. Для прикладу, на гачок такої фірми колись потрапили мої друзі. Вони заплатили за ці інформаційні послуги 400 гривень (за курсом долара – 8 гривень), отримали сто номерів, з яких не було жодного «діючого», - каже директор агентства нерухомості Сергій Босовик. – У них усе нібито законно. Вони укладають договір і міліція нічого не може з ними вдіяти – надають платні консультації. Насправді мене дивує, що є ще люди, які потрапляють на гачок цих шахраїв.

Відтак працювати потрібно з тими, хто бере гроші під час укладання договору з господарем квартири. Оскільки трапляється, коли житло надають в суборенду (орендар здає житло в оренду, а господарі про це не знають). Для цього потрібно перевіряти паспортні дані господаря, а також свідоцтво на право власності. Трапляється, коли житлом володіють мати і син. Син здає квартиру. А мати про це нічого не знає.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Поради юриста

Ольга Жумига, юрист, юридична фірма «Куцак і партнери»

У такому разі можна звертатись насамперед зі скаргою до правоохоронних органів щодо вчинення шахрайських дій. Зазвичай слідчі дії, які будуть проведені представниками цих органів, слугуватимуть у майбутньому певними письмовими доказами судової справи. Після цього варто звертатися до судових органів із цивільним позовом про визнання цього договору недійсним, стягнення матеріальної та моральної шкоди. Договір визнавати недійсним на тій підставі, що його уклали обманом, та надати висновки психолога про завдану моральну шкоду.

 

23 серпня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів