Роми Ужгорода пустили сьогодні за водою свою нелегку долю

Роми Ужгорода пустили сьогодні за водою свою нелегку долю
Сьогодні, 8 квітня, ромська спільнота традиційно відзначає міжнародне свято, якеприурочене до дня проведення у 1971 році в Лондоні I-го Всесвітнього конґресу ромів.

 

Святкували і в Ужгороді. Розпочали урочистою ходою від Закарпатської обласної філармонії до пішохідного мосту в центрі міста і провели сплавляння квітів – традиційний ромський обряд, який символізує нелегку долю цього народу – вічного блукальця без історичної батьківщини.

Усі охочі мали можливість побувати на концерті у залі філармонії, де були яскраві та колоритні виступи від знаних колективів краю. Це, зокрема, ансамбль пісні і танцю "Сонячна радванка" (Товариства циган Закарпаття "Рома"), Народний ансамбль угорського танцю "Сонях" (Ужгородського коледжу культури і мистецтв), Заслужений академічний Закарпатський народний хор, ансамбль танцю "Ром сом" (Культурного товариства ромів Закарпаття), Вокальний ансамбль ромської національної меншини Перечинського РБК. Також на концерті виступили солісти Йосип Чава, Віталій Горват, Іван та Микола Гоги, Едуард Адам та керівник дитячого ромського ансамблю "Лаутарі", заслужений працівник культури України Вільгельм Пап.

Також у в рамках святкування Міжнародного дня ромів на Закарпатті запустили в обіг першу поштову марку, присвячену ромам. Поява цієї марки – є, свого роду, визнанням ролі ромів в історичному процесі.

uzhgorod.net.ua

 

08 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів