Бюджетники Закарпаття вже у травні можуть готувати більші кишені на гроші

Бюджетники Закарпаття вже у травні можуть готувати більші кишені на гроші
Із 1 травня грошей у кишенях держслужбовців суттєво побільшає – 6 квітня уряд постановою підвищив оклади чиновників.

 

"Сьогодні у нас що начальник, що фахівець, вони мали заробітну плату на одному рівні, але вступ закону в силу призведе до градації, до поділу рівня заробітних плат", - стверджує голова Оріхівської РДА Максим Проценко.

У документі наведена схема нарахування зарплат. Правда, для кожного міста і райцентру вона своя. Зарплата фахівця, наприклад, варіюється від тисячі сімсот двадцять три гривень до 3,5 тисячі, губернатора - від 8,5 до 12 тисяч. Плюс надбавки за ранги - від 200 до 1000 гривень. Загалом, ставки підвищать у два рази.

Кілька депутатів подали законопроект, який передбачає відтермінування підвищення зарплат, але інші сподіваються, що їх не встигнуть розглянути.  

"У парламент зайшов законопроект під номером 4447 про відстрочку закону про "державну службу" на цілий рік. Таким чином, пропонується введення в дію з 1 травня, але 2017 року закону про державну службу. Зрозуміло, якщо парламент приймає таке рішення, вся реформа державної служби на цілий рік залишається під питанням", - розповіла народний депутат із "Народного фронту" Олена Бойко.

Співавтор закону "про держслужбовців" Альона Шкрум запевняє, що відстрочити дію документа не можна. Оклади - не найголовніше, що в ньому є, на кону - європейські гроші:

"Під питанням 600 млн євро, які нам повинні дати на цю структурну реформу і на доплату державним службовцям з наступного року. Під питанням взагалі наші міжнародні зобов'язання, цей закон ми повинні були прийняти ще в минулому році, під питанням взагалі наші відносини з ЄС".

Підвищення окладів відбудеться поки тільки для деяких категорій чиновників, кажуть нардепи. Істотні зміни очікують у наступному році. Нижчого рангу держслужбовці будуть отримувати дві мінімальні заробітні плати, вищого - в сім разів більше. Але експерти іншої думки. Кажуть: справедливіше буде, якщо точкою відліку буде мінімальна зарплата. Від неї і рахувати максимум. Наприклад, три тисячі - мінімалка і тридцять тисяч - зарплатний максимум, який отримує президент.

Однак треба пам'ятати, що працівники численних рад не є державними чиновниками, отже і підвищення зарплат їх не стосується.

Також із 1 травня зросте, хоча лише на кілька десятків гривень, мінімальна пенсія для непрацюючих пенсіонерів та прожитковий мінімум.

 

20 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів