Як закарпатські депутати їздили на коронацію

Як закарпатські депутати їздили на коронацію
На запрошення мера Каунаського району Валеріюса Макунаса делегація Закарпатської обласної ради на чолі із заступником голови ради Петром Грициком з кількаденним візитом відвідала Литву та взяла участь у святкуванні Дня коронації Міндовга.

 

Це свято в Литві особливо важливе. Литовський Князь Міндаугас був коронований у 1253 році. Як вважають сучасні литовські історики, саме з цієї події Литва веде відлік своєї державності, початок орієнтації країни на західну демократію.

 Перший день перебування в Литві крайові депутати ознайомилася із роботою вільної економічної зони Каунаського району, а також відвідали Центр соціальних служб та університет імені Олександара Струльгінскіса. Зустрічі виявилися цікавими та корисними для закарпатських обранців. Адже як виявилося, окремі технології, котрі вже налагоджені в Литві, у майбутньому можуть бути втіленими і на Закарпатті. Найбільше зацікавилися представники Закарпаття діяльністю компанії «Елінта», яка розробляє різні виробничі технології, у тому числі облаштування невеликих вантажних автомобілів електродвигунами.

У ході зустрічі з ректором місцевого університету професором Антанасом Мазіліаускасом обговорено можливі напрями співпраці з Ужгородським Національним університетом щодо спільної розробки програм в галузі ведення сільського, лісового господарств та розвитку села.  

Шостого липня, з нагоди Дня коронації князя Міндовта, відбулося урочисте засідання Ради Каунаського району в замку Раудондварис. Петро Грицик, виступаючи перед поважними гостями та місцевою елітою, від імені голови Закарпатської обласної ради та депутатського корпусу подякував за запрошення, привітав присутніх з державним святом і висловив надію на більш конкретну співпрацю між різними інституціями наших регіонів. Також Петро Васильович висловив подяку литовському народу за їхню позицію щодо євроінтеграції України та безпосередню підтримку позиції нашої держави в євроспільноті

Після офіційних урочистостей закарпатську делегацію запросили на святковий обід з колишнім Президентом Литви Валдасом Адамкусом.

- Торік між Закарпатською обласною радою та Каунаським районом із Литви підписано договір про співробітництво, у якому сторони виявили бажання активно співпрацювати в напрямку розвитку добросусідських  українсько-литовських відносин, взаємовигідного міжрегіонального суспільно-економічного та природоохоронного співробітництва, місцевого самоврядування, соціального захисту. Тож сподіваємося, що після наших перших відвідин наші добросусідські відносини поглиблюватимуться у галузі культури, освіти та науки, туризму і спорту, інформації, на основі національної політики добросусідства та співробітництва між двома країнами, - резюмував заступник голови облради Петро Грицик.

Прес-служба Закарпатської облради

 

08 липня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів