Контрабанді оголошено війну

Контрабанді оголошено війну
Чинний уряд вирішив серйозно взятися за наведення ладу на митниці.

 

Свідченням цього стала робоча зустріч Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим та головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем. У центрі уваги плідної розмови були питання боротьби зі зловживаннями на митниці, зокрема контрабандою, а також загальні зміни в системі митних органів.

«Питання роботи державної митної служби і питання ефективності надходжень до бюджету від митних платежів актуальне сьогодні і має бути абсолютно публічним на всіх митницях країни», — наголосив Володимир Гройсман.

У всій системі митниць, починаючи з головних департаментів та завершуючи місцевими митницями і пунктами пропуску, існують різні тіньові схеми контрабанди, які не додають до державного бюджету десятків мільярдів гривень через несплату податків. «Це кошти військових, пенсіонерів, освіти, охорони здоров’я, врешті-решт, добробут кожного українця», — провадив далі глава уряду.

Давні схеми контрабанди товарів, що існують на митниці, зокрема брендового одягу, водночас завдають шкоди внутрішньому національному виробнику. Тож подолання контрабандних схем сприятиме розвитку вітчизняної промисловості, оприлюднює позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Нам потрібно тут поставити крапку, — чітко заявив Володимир Гройсман. — Наше завдання спільне: маємо навести лад у системі митниці так, щоб усі товари, які перетинають кордон, було розмитнено чесно, без застосування різних нечесних підходів, зокрема заниження митної вартості».

Коментуючи ситуацію на Закарпатті, яке є одним із лідерів невтішної статистики, Прем’єр-міністр нагадав, що напередодні у місті Чоп було здійснено спробу вивезення високоякісної необробленої деревини за кордон, після чого голова Державної фіскальної служби отримав доручення провести службове розслідування та покарати винних. Триває боротьба за пункт пропуску Тиса, через який іде серйозний потік контрабандних товарів.

У цьому контексті глава уряду розраховує на те, що місцева влада та керівництво обласної державної адміністрації візьмуть на себе повноту відповідальності за порядок на митниці та викорінення так званих сірих і чорних контрабандних схем.

«Хотів би, щоб буквально за місяць ви дали результати для суспільства, громадян, для мене як Прем’єр-міністра, щоб я розумів, що система працює відкрито, публічно, злагоджено», — таке завдання поставлено перед обласною владою.

Говорячи про майбутні зміни у системі роботи митниці, Володимир Гройсман зазначив, що буде здійснено технічне переоснащення, зокрема на пунктах пропуску встановлять обладнання для сканування товарів. Також буде вдосконалено програмне забезпечення та посилено роботу системи управління ризиками. Крім того, найближчим часом для боротьби з контрабандними схемами буде створено близько двох десятків мобільних груп за участю співробітників Національного антикорупційного бюро, прикордонних військ, поліції та Державної фіскальної служби.

А ще Володимир Гройсман пообіцяв продовжувати інспекційні поїздки українськими митницями. «Контрабанда має зникнути з порядку денного нашої країни як явище. Розуміючи, що тут багато викликів, маємо бути безкомпромісними і достатньо ефективними», — підкреслив він.

Тут необхідно провести аналіз усіх кадрових рішень на митницях, ухвалених до 1 травня, зокрема в останніх числах квітня. На думку глави уряду, вдасться виявити призначення, які не личать Державній митній службі та Державній фіскальній службі.

Роман Насіров повідомив, що на виконання доручення за результатами наради щодо проблемних питань функціонування митниці на пункті пропуску через українсько-польський кордон Краковець — Корчова, яка відбулася напередодні свята Перемоги, з Державної фіскальної служби звільнено чотирьох посадовців, яких підозрювали у зловживаннях та  участі в контрабандних схемах на митниці, - пише ukurier.gov.ua.

Прем’єр-міністр зазначив, що відповідальність за зловживання на митниці буде жорсткою. «Застерігаю всіх керівників областей, голів адміністрацій: якщо хтось думає, що може одного «схемщика» замінити на іншого, то глибоко помиляється. Так не буде. Має бути тільки публічність, відкритість і ефективність».

 

12 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів