Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв із директорами шкіл і садочків вирішували, як "газдувати" у новому році

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв із директорами шкіл і садочків вирішували, як "газдувати" у новому році
Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, його заступник Олександр Білак сьогодні взяли участь у робочій нараді керівників навчальних і дошкільних закладів міста за підсумками року.

 

Як наголошували директори та завідуючі, ще жодного попереднього року школи та садочки не отримували стільки коштів із бюджету – і не лише на капітальні ремонти, реконструкцію, а й на дрібніші численні поточні господарські потреби. Богдан Євстафійович відзначив, що при цьому, до прикладу, в школі, в актовій залі якої проходить нарада, хоча діти на карантині, батареї в класах і коридорах дуже гарячі, теплотраса, котра йде по всьому периметру двору від котельні – практично «гола», відтак гріє повітря.

Наголосив, що сьогодні над ранок Верховна Рада прийняла державний бюджет на наступний, 2017 рік, і за цим документом фінансування всіх комунальних витрат освітянських закладів перекладено на місцеві бюджети. З доходів міст потрібно буде платити і зарплати працівникам, які не є педагогами. Додалися також утримання ПТУ, оплата комунальних для медичних закладів та багато іншого. Це суттєво збільшить навантаження на бюджет, а тому потрібно у кожному закладі ще раз прискіпливо проаналізувати, які витрати нераціональні, що можна зробити для економії.

Крім того, Ужгород долучається до програми кредитування від Європейського інвестиційного банку для підвищення енергоефективності бюджетних будівель, що передбачає модернізацію котелень, утеплення фасадів, заміну вікон і дверей, тому безгосподарність у ставленні до енергоносіїв просто неприпустима.

Міський голова наголосив, що завдання вчителів, вихователів – насамперед вчити і виховувати дітей, проте адміністрації шкіл повинні ще й забезпечити, щоб це відбувалося в комфортних умовах. Тому всім ще раз наголосили подати заявки, що потрібно для закладу, аби передбачити це в програмах і кошторисах на наступний рік. Ішлося і про обрізання дерев на територіях навчальних закладах – як відомо, зараз триває видалення всіх аварійно-небезпечних гілок, дерев.

Богдан Андріїв також попросив активніше користуватися електронною системою ProZorro, проводити закупівлі саме через неї. Хоч директори шкіл і нарікали, що процедура ще далеко не досконала, часто втрачається час, бо на оголошення про закупівлю ніхто не відгукується. Проте деякі заклади успішно і масово її використовують, їх попросили поділитися з колегами досвідом.

Заступник міського голови Олександр Білак нагадав, що в червні проводилася нарада, на якій аналізували результати моніторингів знань, ДПА, ЗНО в школах міста і попросив директорів окремих шкіл розказати, що зроблено і що планується в наступному півріччі для поліпшення результатів дітей.

Начальник міського управління освіти Оксана Бабунич відзначила, що серйозні зміни в освітньому процесі однозначно будуть і потрібно вже готуватися до цього і школам, і педагогам, і проводити роботу з батьками. До прикладу, спеціалізацію шкіл із перших же класів скасують, необхідно зменшувати навантаження на дітей.

Ішлося і про те, що доведеться міняти грошові норми для харчування дітей у школах і садочках, адже з постійним зростанням цін усе складніше забезпечити калорійні, за нормами сніданки та обіди з якісних продуктів.

Обговорили також випадки, які викликали критичні матеріали в ЗМІ, резонанс у соцмережах. Відзначалося, що практично всі проблеми, про які йшлося, міська влада допомогла вирішити.

На завершення міський голова Богдан Андріїв привітав педагогів із прийдешніми новорічно-різдвяними святами, побажав здоров’я, миру, величезного терпіння і наполегливості й у вихованні дітей, і у вирішенні інфраструктурних питань.

 

21 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів