"Тиждень угорських страв" нагодує за півціни на Закарпатті (адреси ресторанів)
Закарпатська угорська туристична рада за допомогою заходу має на меті популяризувати угорські традиційні страви серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та із-за кордону. У західно-європейських країнах така акція називається «Жирний четвер» і триває тільки один день. Закарпатська угорська туристична рада вирішила розширити акцію на цілий тиждень, вважаючи такий підхід більш ефективним в успішності заходу. Під час Тижня угорської кухні в ресторанах, що беруть участь в акції, передбачені знижки до 25 %. А найбільшими вони будуть, у "Жирний четвер", який припадає на 2 березня - ціни знизяться наполовину.
Андрій Мештер, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, сільський голова села Геча Берегівського району розповів про Закарпатську угорську туристичну раду, яка ініціювала гастрономічний проект.
«Ми створили Раду, бо бачили, що угорськомовна меншина, яка займається туризмом, не має можливості рости. Створили організацію, щоб представляти інтереси саме угорськомовних закарпатців, задіяних у туристичній галузі, - каже Андрій Мештер. – Залучаємо їх до різних заходів, виставком, ярмарок. Незабаром їдемо у Будапешт на ярмарок, показувати те, що маємо на Закарпатті. Що стосується нашого «Тижня угорських страв на Закарпатті», то проводимо його вже уп’яте».
Шарлота Чізмар, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, голова Берегівської районної спілки сільського туризму розповіла, як виникла ідея такої смачної атракції.
«У 2010-2011 роках відбувався досить великий підйом туристичного потенціалу Берегівщини, тоді започаткували ряд фестивалів: гентешів, леквару, голубців, «Золотий гуляш». Усі були мотивовані тим, щоб придумувати чим більше атракцій. Збиралися активісти галузі, і одного разу придумали провести «Тиждень угорський страв». Ми їздимо закордон, знаємо, що там ресторани практикують проведення «Жирного четверга», коли страви складають 50% від своєї вартості. Тим самим вони залучають більше туристів. Тож упродовж тижня ми вирішили запропонувати ресторанам ставити знижку 25% вартості, а у «жирний четвер» -50%. Спочатку приєдналися ресторани, потім винні погреби, окремі сільські садиби, цього року і кондитерські. Фактично ідея в тому, що є низький сезон і високий туристичні сезони. Січень після свят, лютий і березень - це якраз низький сезон, і місцеве населення мало ходить по ресторанах. Тому така акція зібрала багато прихильників. Як серед учасників, так і серед відвідувачів. Наприклад, саме у цей тиждень у ресторани серед інших приходять багато пенсіонерів, людей з низьким рівнем зарплат, які зазвичай не можуть собі дозволити відвідини ресторанів. Крім того ми проводимо конкурси, наприклад, до туристичної ради всі можуть принести чеки із закладів і за результатами лотереї отримати призи».
Наразі до участі вже зголосилися 13 закладів. Переважно з Берегівського району, а також з Виноградівського, Ужгородського та Мукачівського. Подавати заявки на участь можна до 15 лютого за тел. Закарпатської угорської туристичної ради +380995196231, +380507453457. Організатори закликають зголошуватися ресторани та інші заклади харчування з усього Закарпаття, щоб свято справді вдалося по всій області.
«Тиждень угорських страв на Закарпатті – це одна з багатьох родзинок нашого краю, - додає Шарлота Чізмар. – кожен з ресторанів точно має три найпопулярніші угорські страви - бобгуляш, бограч, лоці печеня, на які може зробити знижки для відвідувачів.
Подаємо перелік закладів, які братимуть участь у «Тижні угорських страв на Закарпатті»:
м. Берегово
Ресторани: Ресторан "Золота Пава", м. Берегово, пл. Ф.Ракоці,1. Тел.:+380668882444 Ресторан "Міленіум", м. Берегово, вул. Б. Хмельницького, 14. Тел.: +380506654490 Родинний маєток "Ламберт", м. Берегово, провулок Мукачівський 3 А. Тел.: +380504370223 Ресторан "Шеркерт", м. Берегово, вул. Міговка, 13. Тел.: +380505502217 Винні підвали: Старий підвал м. Берегово, Виноградна, 37/2.Тел.: +380509047266
Дегустаційний винний зал "Чизай", м. Берегово, Урочище Чизай, 1.
Тел.: +380504320525
Берегівський район: Ресторани: Ресторан "Гелікон", с. Яноші, вул. Шевченка, 45. Тел.: +380956642114 Ресторан "Мисливська Чарда", с.Гать, вул. Головна, 1/В. Тел.: +380506113761 Ресторан "Фемілі", с. Велика Бийгань, вул. Леніна, 85. Телю: +380990203951 Сільські садиби: Cадиба" Паприка", с. Боржава, вул. Кошута, 89. Тел.: +380507453457Садиба "Теле тал", с. Бене, вул.Петефі, 45/В.
Тел.: +380505965756
м. Виноградів:
Ресторани: Ресторан "Еліза", м. Виноградів, вул. Миру, 56/А. Тел.: +380509183089 м. Мукачево: Ресторани: Ресторанний комплекс "Амур", м. Мукачево, вул. Ерделі, 36/А. Тел.: +380955075666 Ужгородський район Ресторани: Ресторан "Italia snack and Pizza", с. Сюрте, вул. Ракоці, 59. Тел.: +380993663930За матеріалами Ужгородського прес-клубу
До теми
- Закарпатська обласна філармонія запрошує на перший весняний концерт
- Закарпатці взяли участь у роботі круглого столу щодо нематеріальної культурної спадщини
- До 7 березня в атріумі Закарпатської ОВА та облради можна подивитися тематичні добірки з фондів обласних музеїв
- Юні закарпатці стали лауреатами Всеукраїнського літературно-музичного фестивалю «Розстріляна молодість»
- В Ужгороді 24 лютого розпочнеться театральний фестиваль «Драма сьогодення»
- В Ужгороді триває виставка п’яти українських художниць «Блекаут. Простір Між»
- Одразу 4 колективи Ужгородського музичного фахового коледжу імені Д. Є. Задора тріумфували на міжнародних конкурсах
- Протягом місяця в обласному музеї ім.Й.Бокшая можна переглянути виставку «Ужгород на палітрі епох»
- Популяризація української самобутньої культури: як українська коляда звучала в Румунії
- Ще 57 об’єктів культурної спадщини на Закарпатті занесено до Держреєстру пам’яток України
- У Сторожниці на Ужгородщині відбудеться фестиваль колядок та щедрівок
- "Коляди в старому селі": в Ужгороді відбувся різдвяний фестиваль
- Різдво 2024 року: історія та традиції одного з найбільших церковних свят
- Закарпатська обласна філармонія запрошує сьогодні на «Великий Різдвяний концерт»
- В Ужгороді відбудеться прем'єра п’єси «Річард ІІІ»
- В Ужгороді презентували закарпатську вишивку на Рушнику єднання
- У Закарпатському краєзнавчому музеї відкрили виставку "Від Миколая до Різдва"
- Закарпатець Андрій Любка у трійці фіналістів літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського
- В Ужгороді триває фестиваль “Музичне сузір’я Закарпаття”
- Продовжено термін подання заявок для участі у ІІ-му Відкритому конкурсі гри на народних інструментах імені Степана Мартона
До цієї новини немає коментарів