Вівчарі на полонині: як живуть, скільки заробляють та як розводять овець

Працюють чоловіки тут без вихідних і за будь-якої погоди, за десятки кілометрів від своїх родин та цивілізації. Живуть вони у колибах без електрики та зручностей, в одному «кімнаті», де сплять, їдять та готують продукти вівчарства. Проте, на заробіток вівчарі не скаржаться, кращої роботи в районі кажуть знайти важко.
Незадоволені умовами роботи власне підприємці, котрі займаються сільським господарством. Власник полонини каже, підтримки від держави сьогодні немає ніякої. Реалізовує продукцію як на місці в селі Лазещина, так і продає за межі області. В горах кг вурди можна придбати за 100 грн, в селі вже за 120, банка бринзи коштуватиме 150 грн.
За межами області вурда вже буде коштувати 180-200 грн. за кг. На запитання, чи вигідно нині розводити овець, господар відповідає, що так, але утримання отари - це не тільки прибутки, але й неабиякі видатки. Саме тому, каже, продукція вівчарства не така вже й дешева.
До теми
- Копач на гриби та обряди біля річки: автентичні різдвяні традиції Воловеччини
- Традиція бетлегемів на Рахівщині
- Які різдвяні традиції існують на Закарпатті
- Герої без зброї: фельдшер Михайло Сливка про робочі лайфхаки, легкі та важкі пошукові роботи за 13 років “гірського досвіду”
- Святвечір на Закарпатті: традиційна кухня та обрядовість святкування
- Втрачений Ужгород: як у місті католики Різдво відзначали
- "Найважчим є те, що ти залишив вдома дружину, батьків і дітей, і не знаєш, на скільки це часу" — Віктор Трошкі
- Різдвяний традиційний закарпатський хліб карачун: давні обряди споживання
- «Бограч-index» – грудень 2025: за місяць ціни на продукти змінилися на +7,9%
- «Бджолині крильця» родини Ленделів: від селекції карпатської бджоли до порятунку пасічників з усієї України
- Закарпатців закликають стати донорами крові напередодні різдвяно-новорічних свят
- Інструктор «Устім» - про навчання майбутніх операторів ССО
- «Ой, хто, хто Миколая любить»… той обов’язково дочекається його - навіть якщо він трохи затримається дорогою з Закарпаття у прифронтове прикордоння
- Поліцейські Закарпаття організували для ветеранів екскурсію на кавову мануфактуру
- Унікальна страва Полянської Гути: як готують рисильовані голубці
- Усіх небайдужих закликають допомогти 7-річному закарпацю, який бореться із генетичною хворобою, що поступово руйнує всі його м'язи
- Закарпатець з позивним «Беркут» врятував шістьох поранених побратимів: історія воїна Нацгвардії
- «Іграшка для воїна»: майстер-клас в Ужгородському замку
- Довга дорога до школи. Як школярі в гірському закарпатському селі ходять щодня по 8 км на навчання
- Шлях до відновлення: на Закарпатті поліцейські організували для поранених колег арттерапію

До цієї новини немає коментарів