У закарпатській Великій Бакті провели День села

У закарпатській Великій Бакті провели День села
Це свято багатонаціонального села стало справжньою культурно-гастрономічною фієстою.

 

Адже за словами сільського голови Віктора Калинича до нього готувалися майже рік.  Від районної влади бактянців привітав перший заступник голови райради Василь Горват й побажав благополуччя та процвітання. А відкрили це свято «невгомонні» Ярослав Русанюк та В’ячеслав Кошан (на фото), перший, до слова, успішно працює директором клубу, завдяки чому тут художня самодіяльність на високому рівні. Різножанрові виступи,  підтвердження цьому.

А родзинкою свята  стали виступи театрів-студій «Жуйка» та «Чіка-Біга» та гурту «Дуже нормальний колектив».  Крім того, односельці та гості змогли ознайомитися з творчістю художника-аматора  А. Сакалаша (на фото). Про малечу організатори теж подбали: на них чекали різноманітні атракціони. Дорослі у рамках різних спортивних конкурсів, могли виграти цінні подарунки. А кульмінацією свята стали народні гуляння, які влаштували їм місцеві підприємці приготувавши два величезні казани бограчу та боб-гуляша, а на додаток шашлики з баранини.

Але мене особисто заінтересувала ще одна сторона цього свята. Адже відомо, що група сільських ентузіастів, які мають однодумців в Берегові, підтримують ідею децентралізації  та передачі значних повноважень та бюджетів органам  місцевого самоврядування. Вони справедливо вважають, що в старій системі органи місцевого самоврядування завжди були на другорядних  позиціях, на них покладали відповідальність, але не забезпечували повноваженнями. Позитивний досвід об’єднаних громад (в Закарпатті на даний час діють п’ять таких громад), налаштовує на такі крокі децентралізації, працювати на перспективу. Врешті в решт, виступити з ініціативою: об’єднатися в одну територіальну громаду з Береговом.  

Відтоді, як зазначено у державній концепції  децентралізації, повноваження органів  місцевого самоврядування  мають забезпечити фінансами. Вони матимуть, зокрема  частку від загальнонаціональних  податків  (а не тільки дотації). А якщо у місцевої влади  через державні рішення  виникнуть  додаткові  витрати, то це теж компенсує держава. Словом,  місцеве самоврядування – це коли мешканці самі господарюють  у себе вдома, самостійно вирішують всі питання громади. А очолити всі ці нововіяння, вони вважають, повинен молодий, але вже досвідчений і фаховий спеціаліст, сільський голова Великої Бакти - Віктор Калинич.  

Валерій Разгулов

 

 

14 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів