На Закарпатті функціонує 45 постійних лісових розсадників

На Закарпатті функціонує 45 постійних лісових розсадників
Розвиток лісорозсадництва є одним з пріоритетних напрямів роботи лісової галузі Закарпатської області. Нині на території Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства функціонує 45 постійних лісових розсадників. Майже половина з них закладена за останні роки. Тільки за один 2017 рік лісовими господарниками проведено посів у розсадниках на площі 7 га.

 

Щорічний обсяг вирощування стандартного садивного матеріалу у лісових розсадниках області складає близько 10 млн штук стандартного садивного матеріалу. Так за 2017 рік на площі понад 19 га вирощено близько 8,6 га мільйонів штук стандартного садивного матеріалу, частину з якого використано на осінні лісокультурні роботи. За період весняних посадок використано понад 10 мільйонів саджанців. Основну частину становлять такі породи, як - ялина європейська (3 мільйони), бук лісовий (1,8 мільйони), види роду клен (1 мільйон), ялиці білої (1 мільйон) та дуба звичайного та скельного (850 тисяч штук).

Важливе значення має розвиток декоративного садівництва. В Мукачівському лісгоспі розширено асортимент та обсяги маточників різних форм та видів декоративних рослин, нарощено обсяг вирощування та реалізації декоративних рослин у відкритому ґрунті та горщиках. Діє при лісовому господарстві дендропарк «Березинка», в якому на 34 гектарах розмістилися понад 2000 видів дерев та чагарників. Колекція лікарських рослин представлена у дендропарку різними видами, про властивості яких прості люди навіть не здогадуються. Завдяки сумлінній праці колективу лісгоспу, в парку нараховується понад 350 видів екзотичних рослин і площа розсадників постійно підтримується у відмінному стані, контролюється полив, температурний режим, вологість повітря.

Оскільки декоративний посадковий матеріал користується значним попитом у населення, щорічно збільшуються обсяги закладання деревних та чагарникових порід в шкілки. Посадковий матеріал постійно реалізується всім охочим як на самому розсаднику з закритою кореневою системою, так і на проведених ярмарках. Допомагають лісівники і школам та садочкам, закладам соціальної сфери.Ростут тут до прикладу, тис ягідний, з якого вирізають різні фігури, аби прикрасити подвір'я чи парки-Варто додати, що у дендропарку він представлений аж 6 видами. За старовинними легендами саме з кедра ліванського був зроблений Ноєв ковчег, церква Соломона та дерев'яні деталі гробниці Тутан-Хамона.

Однак лісове розсадництво розвивається не тільки в лісгоспах, які розташовані на рівнині. До прикладу, в у Тячівському лісовому господарстві, яке розташоване у гірській місцевості, теж є плани на цей рик. Саме в цьому молодому, однак перспективному лісгоспі вирощуватимуть саджанці на новій ділянці. Про це розповіла його директор Наталія Катреняк:

- Для власних потреб з лісовідновлення цього року буде закладений новий лісовий розсадник на площі 0,05 га.На розсаднику ми посадимо дуб північний, який буде використаний для потреб з лісовідновлення на ділянках, де була раніше заготовлена деревина, - сказала Наталія Іванівна.

На фото представлені лісові розсадники Брустурянського, Рахівського, Ужгородського, Воловецького, Берегівського та Мукачівського лісових господарств

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

22 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів