«Перша Закарпатська Паленчарня» запрацювала на Ужгородщині

Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти – це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і здолати якісний фруктовий дестилят прийшла члену правління Асоціації виноробів Закарпаття Віктор Феєр.
До речі для європейських країн це традиційний напрям у виробництві напоїв, тому виробники обладнання пропонують великий вибір найрізноманітніших варіантів: від парового, газового, електричного до обладнання на дровах. Закарпатські виробники зупинилися на суміщеному варіанті: дрова плюс електрику. Спочатку процес запускається на дровах, а коли температура мезги досягає необхідної для кипіння спирту, включаються електричні тени і варіння триває в автоматичному режимі, що дуже ефективно для отримання якісного дистиляту. Устаткування вибрали чеського виробника KOVOD?L Jan?a - це один з кращих виробників на Європейському ринку.
Для виробництва та отримання високоякісних фруктових дистилятів необхідно жорстко дотримуватися кількох правил:
- якісна сировина (а ніяк все те, що впало в саду),
- якісне обладнання,
- якісна вода,
- підготовлений персонал.
Головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем, також укладено домовленість з «Посольство палінкарів Угорщини» ( «Magyar Pálinka Nagyk?vetség»), які протестували виробництво і провели навчання персоналу підприємства по всіх етапах виробництва дистилятів.
На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів).
Підприємство оснащене власною лабораторією для відстеження всіх якісних показників і проведення необхідних аналізів. Завдяки сучасно обладнаній лабораторії, можна забезпечити відповідність органолептичних та фізико-хімічних показників ношой продукції, вимогам державних стандартів України та нормативної документації підприємства, щоб споживач отримував якісний і смачний продукт.
Також укладені попередні договори з фермерами та власниками промислових садів в області. Яким, в свою чергу, вигідна поява в регіоні переробного підприємства, яке готове стабільно викуповувати продукцію.
Раніше дистилятів-паленок нижче 50 градусів просто не було. Тепер вся Європа опускається на 37-40 градусів. Хтось відмовляється від високого градуса через більш високих податків, хтось просто переконаний, що чим нижче градус, тим м'якше і приємніше смак напою, є і багато прихильників дистилятів з високою міцністю.
Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта - по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і коректуватися лінійка і міцність напоїв під нього.
Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинний робочий день, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу.
Закарпатські дистиляти будуть виходити в люди під торговою маркою «Палиночка».
Історія показала, що якісна традиційна закарпатська паленка викликає інтерес не тільки у жителів і туристів Закарпаття а й серед споживачів всієї України!
До теми
- На Ужгородщині затримали двох чоловіків, які намагались незаконно перетнути кордон
- На Ужгородщині зібрали близько 2 тон картоплі, яку передали для переселенців
- Майже 20 тисяч віників у рік виготовляють жителі села Чомонин на Закарпатті
- Наслідки масштабної пожежі: як працівники лісової охорони контролюють ліс на Ужгородщині (ВІДЕО)
- На Ужгородщині тривають польові роботи (ВІДЕО)
- На Ужгородщині проживають віслюки, яких евакуювали з Київської області
- На Ужгородщині облаштували хостел для переселенців (ВІДЕО)
- Найкращою палинкою-2021 в Угорщині стала закарпатська
- Сортують всією громадою: пункт прийому вторсировини на Ужгородщині
- Палац Нандора Плотені: з’явилася перша серія проєкту "Маєтки Закарпатття" (ВІДЕО)
- Закарпатська паприка з угорським присмаком: ароматна традиція, яка вимирає
- Збір яблук триває у відкритому саду в селі Концово на Ужгородщині
- "Без хімії": стало відомо, скільки коштує вирощена на Закарпатті органічна малина та лохина
- Екзотика на городі: справжній дендропарк створив на Ужгородщині біолог Віктор Ганущин
- В урочищі Деренівка на Ужгородщині місцеві дуже чекають на Періс Гілтон (ВІДЕО)
- Столичні журналісти показали село на Ужгородщині, де майже в кожному домі роблять паприку
- Вісім сортів яблук дозрівають на 30 гектарах у Соловці Ужгородського району
- Гідний приклад: 1,5 тонни сортованого сміття зібрали жителі Невицького на станції "Вторинка"
- З’явилися фото дороги «Сюрте – Паладь Комарівці» до і після ремонту
- Біля знаку "Люблю Nevicke" на Закарпатті висадили клумбу тюльпанів з Нідерландів
До цієї новини немає коментарів