Палац Нандора Плотені: з’явилася перша серія проєкту "Маєтки Закарпатття" (ВІДЕО)

Палац Нандора Плотені: з’явилася перша серія проєкту "Маєтки Закарпатття" (ВІДЕО)
Першу серію проєкту "Маєтки Закарпаття" опублікували в соцмережах. У 12-хвилинному відеоролику автори розповідають про палац скрипаля Нандора Плотені, який знаходиться у селі Великі Лази на Ужгородщині. За словами авторки Мирослави Вербищук, це грантовий проєкт від Українського культурного фонду, який триває чотири місяці. Його бюджет Мирослава не називає.

 

Проєкт "Маєтки Закарпаття" складається з п'яти серій. У кожній – розповідь про будинки та їх власників: музикантів, акторів, політичних та громадських діячів, котрі жили в Закарпатській області в 19-20 століттях. Розповідає авторка проєкту Мирослава Вербищук.

"Перша серія проєкту «Маєтки Закарпаття» – це серія про маєток Нандора Плотені в селі Великі Лази. Ми поспілкувалися з місцевими жителями, з експертами, котрі розповіли про історію самого скрипаля, а також про маєток, котрий неодноразово змінював своє призначення і, на щастя, він дожив до цих днів", — розповіла авторка.

Мирослава Вербищук каже: Нандор Плотені збудував свій будинок у 1896 році.

"Родина Плотені володіла маєтком до приходу більшовиків та його націоналізації у 1944 році. Відтоді Палац Плотені встиг послугувати і приміщенням амбулаторії, і денним стаціонаром, і школою, і літнім дитячим табором, і сільською радою, аж поки у 2004 році не був відремонтований і облаштований під центр дитячої творчості".

Сценарій для кожної серії проєкту писав Іван Бонь. Хлопець каже: кожна історія складається з трьох рубрик: "біографія власника", "Як доїхати?" та "Байки".

"Ми брали з вільних джерел основні факти, бо це люди досить відомі, якщо не в Україні видавалися якісь статті, то брали, наприклад, в Угорщині. Потім уже починалася робота з експертами – це люди, котрі присвятили своє життя дослідженню якоїсь конкретної теми й, напевно, цей персонаж перетинався або був у центрі такого дослідження. Фінальним етапом були місцеві жителі. Від них ми дізнавалися не так багато фактажу, а більше – байки, цікаві легенди, розповіді, тому на основі цього ми вирішили зробити окрему рубрику "Байки"".

До рубрики "Байки" малювала ілюстрації Діана Гончар.

"За сценарієм я робила розкадровку, потім він затверджувався, я також опиралася на малюнки, які робила дизайнерка, шукала якісь референси й зображення в інтернеті, щоб було більш реалістично. У кожній байці по 6-8 кадрів-ілюстрацій виходить", — розповіла Діана.

Хронометраж серій проєкту до 15-ти хвилин. Відео монтував Мирослав Карбованець.

Мирослава Вербищук каже: над проєктом "Маєтки Закарпаття" працюють з липня цього року.

"Ми відбирали контрастні маєтки, котрі більш-менш збережені", — розповіла Мирослава Варбищук. Авторка додала: проєкти дублюватимуть німецькою та угорською мовами.

За словами Мирослави Вербищук, усі 5 серій опублікують до кінця жовтня, коли й завершується проєкт "Маєтки Закарпаття".

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів