Борги за комунальні послуги можна реструктуризувати. Та чи знають про це закарпатці?

Борги за комунальні послуги можна реструктуризувати. Та чи знають про це закарпатці?
Така можливість, до речі, дає право на субсидію.

 

Усім нам щомісяця з року в рік приходять квитанції на оплату «комуналки», і якщо зараз громадяни ще більш-менш намагаються вчасно платити за спожите (інакше компанії можуть вимкнути боржника), то в попередні роки у багатьох закарпатців виникли значні суми заборгованостей. Звідси й нарікання комунальників, приміром, газовики з урахуванням боргів попередніх років говорять про неоплачений спожити газ на десятки мільйонів гривень… Багатьох, відповідно, компанії подають до суду, намагаючись стягнути необхідні суми. Але є інший вихід, про який мало хто пам’ятає чи, може, навіть знає. Річ у тім, що якщо на боржника не було подано в суд, він може скористатися правом на реструктуризацію заборгованості відповідно до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

Що таке реструктуризація боргу?

Реструктуризація (розстрочка) заборгованості — добровільні виплати боргів за ЖКП (за утримання житла та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), рівномірно розподілені на певний строк. Порядок ліквідації заборгованості за житлово-комунальні послуги та квартплату регулюється Законом № 554-IV.

Як оформити розстрочку на комунальні платежі?

Для того, щоб оплачувати ЖКГ-рахунки в розстрочку, необхідно укласти з підприємствами, що надають житлово-комунальні послуги (Водоканал, «Закарпаттяобленерго», «Закарпатгаз» тощо) договір про реструктуризацію, згідно з якими буде проводитися щомісячне рівномірне погашення заборгованості та своєчасна сплата поточних платежів за комуналку.

Який розмір комунальних платежів при розстрочці?

Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім’ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги — 20%.

На який строк оформляється комунальна розстрочка?

Заборгованість за ЖКП реструктуризується на термін до 60 місяців в залежності від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення розстрочки. У тому разі, коли доходу  громадянина,  що  уклав  договір  про реструктуризацію  заборгованості, не вистачає для   повного погашення, строк дії договору продовжується за письмовою заявою громадянина до повного її погашення.

І найважливіше при цьому: після підписання договору про реструктуризацію є можливість оформити субсидію на житлово-комунальні послуги.

Що потрібно для оформлення реструктуризації?

Для укладення договору громадянин подає до комісії довідку про склад сім'ї, довідки про доходи всіх повнолітніх членів сім'ї, зареєстрованих в житловому приміщенні, заяву про реструктуризацію заборгованості із зазначенням видів житлово-комунальних послуг, за якими він зобов'язується здійснювати погашення боргу. Для непрацюючих членів сім'ї  працездатного віку подаються документи про причину тимчасової незайнятості.

Чи користуються закарпатці такою можливістю?

Користуються! Так, за даними облуправління статистики в Закарпатській області, відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 та від 27.06.2003 № 976, тільки від початку цього року з населенням Закарпатської області було укладено 437 договорів щодо погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 2,9 млн грн, сума внесених платежів із урахуванням довгострокових договорів становила 1,5 млн грн.

uzhgorod.net.ua

 

06 листопада 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів