IKEA хотіла збудувати 3 власні заводи в Закарпатті. Чому не склалося?

IKEA хотіла збудувати 3 власні заводи в Закарпатті. Чому не склалося?
Підприємства мали бути розміщені в Закарпатській області, однак через бюрократію та зміни в законодавстві, якими було скасовано низку пільг для інвесторів, шведська корпорація відмовилася від наміру інвестувати в Україну.

 

– Зі шведами ми провели кілька зустрічей протягом 2003-2004 років, і були вже на тому етапі перемовин, коли дискутували про можливі місця розміщення заводів, – розповів Володимир Панов, який в 2001-2004 роках відповідав за залучення в область інвестиції на чолі профільного управління в Закарпатській ОДА, – пише Varosh.

– Логіка та гнучкість IKEA мене тоді неймовірно вразила. Корпорація була готова побудувати відразу 3 заводи на Закарпатті: один – у тому місці, де отримає в довгострокову оренду на близько 20 років лісовий масив, для вирубки та засадження лісу; два інші – у тому місці, де ми скажемо з огляду на наші соціальні особливості, наприклад безробіття чи депресивність району. 

За словами Володимира Панова, IKEA могла би стати «якірним» підприємством для цілого регіону українських Карпат та основою для цілого кластера.

– Так з IKEA ми би мали фактично безвідходне виробництво, коли одні заготовлюють ліс, садять новий, виробляють меблі, хтось із відходів пелети та брикети, так далі, – пояснив Володимир Панов. – На жаль, через нашу бюрократію ми втратили IKEA. Плакати хочеться, коли згадую, як близько ми були до цілі й втратили можливість. 

Це один з невдалих інвестиційних досвідів України та Закарпаття, однак регіон має чимало інших – куди більш успішних.

Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів