Цікаве хобі школяра з Ужгорода: ліпить з пластиліну політиків і супергероїв

Цікаве хобі школяра з Ужгорода: ліпить з пластиліну політиків і супергероїв
Читайте про пластиліновий світ ужгородського школяра Адріана Брези.

 

Адріану 14. Він ходить до школи, захоплюється водним поло, грає в комп’ютерні ігри, дивиться фільми про супер-героїв та любить рідне місто. А ще у нього є захоплення, у якому він об’єднав усі інші сфери своїх зацікавлень – пластилін. Завдяки цьому матеріалу Адріан Бреза матеріалізує свою уяву. Він може виліпити космічних прибульців чи героїв із улюблених дитячих казок. Може відтворити стародавній Ужгород або важливі спортивні змагання з водного поло. А може погратися у велику політику. До речі, останнє переросло у реальний повноцінний мультиплікаційний проект напередодні президентських і парламентських виборів, – пише Varosh.

Першу свою фігурку Адріан зліпив взимку 2019 року. До цього просто бавився пластиліном. Одного разу напередодні татового дня народження думав, що подарувати, й згадав, що його улюблений герой Micimacko (Вінні Пух з угорської). Переглянув ще раз мультик, подивився картинки і зліпив. Тату подарунок сподобався.

Наступного разу з пластиліну відтворив персонажа комп’ютерної гри «Brawl Stars» бійця Ріко. Далі був Злий Учитель Математики Балді, герої «MARVEL», фільмів «Чорна пантера», «Вартові галактики», «Залізна людина».

Усі фігурки виходили приблизно одного масштабу і таким чином поступово вироблявся певний оригінальний стиль. Хотілося ліпити ще і ще. Адріан почав дивитися майстер-класи з ліпки пластиліну на YouTube, шукати додаткові статті в Інтернеті, купувати якісний пластилін певних фірм. У хід пішов дріт, щоб з’єднувати елементи фігурок і робити їх рухливими, спеціальні інструменти для вирізки, фольга для заповнення пустот.

– Я можу годинами ліпити з пластиліну і це мені не набридає. Якісний пластилін гнучкий і в’язкий, з нього можна виліпити будь-яку форму. В основному мені подобається ліпити героїв коміксів, тому що у них цікаві костюми і незвичайна зброя, – розповідає Адріан.

gal-67131

gal-67135

gal-67139

gal-67119

gal-67123

gal-67127

Якось хлопчик перебував у роздумах, кого б такого ще виліпити з пластиліну, і мама, журналістка і керівниця Ужгородського прес-клубу, запропонувала зобразити кандидатів у Президенти України.

– Це було якраз напередодні президентських виборів. Ми з колегами прес-клубу думали про цікаву подачу кандидатів, щоб не використовувати стандартні фото. А тут якраз Адріан. То ми вирішити урізноманітнити проект і представити пластилінові образи політиків, – пригадує мама Ірина Бреза.

gal-67155

gal-67159

gal-67163

gal-67143

gal-67147

gal-67151

Завдяки білбордам і агітаційним роликам Адріан знав основних учасників виборчих перегонів. Інших довелося спеціально переглянути і визначити їх найхарактерніші риси. Таким чином з’явилася білявка Юлія Тимошенко на підборах і у діловому костюмі, Володимир Зеленський з мікрофоном та популярним корпоративним кольором, Петро Порошенко у червоній краватці, Юрій Садовий з кавою, Ігор Шевченко у лижному костюмі і трофейній давосівській шапці, Юрій Ляшко з вилами, вусатий Анатолій Гриценко.

Пластилінові кандидати були присутні на всіх передвиборчих прес-конференціях в Ужгородському прес-клубі, а з однією фігуркою навіть сфотографувався її прототип.

067

Після виборів мама власним коштом оплатила юному скульптору замовлення і Адріан повернувся до звичних коміксів.

Аж тут не забарилися парламенські перегони і до школяра знову надійшла пропозиція.

– Громадська організація «Інтерньюз – Україна» оголосила виборчий медіа-проект для журналістів задля залучення більшої кількості виборців взяти участь у голосуванні, – розповіла Ірина Бреза. – Ми вирішили зробити вибори веселими, цікавими та пізнавальними і знову звернулися до Адріана. Ідея полягала в тому, щоб виготовити серію короткометражних мультфільмів з пластиліновими героями, розрахованих на он-лайн глядачів. Змусити малосвідомих громадян встати з диванів і піти на вибори.

Відтак у «Виборчій медіа-майстерні 2019» Ужгородського прес-клубу за підтримки Української медійної програми (Інтерньюз) вийшов 6-ти серійний мультсеріал про пересічного малоактивного виборця, який у результаті стає свідомим відповідальним громадянином. Усіх 12 героїв проекту зліпив Адріан Бреза. Сценаристом мультиків був Сергій Микита, режисеркою – Влада Мазур.

– Дуже цікаво було побачити, як твої герої ожили і рухаються. Кожен рух треба було багато разів знімати, щоб створити анімацію. Це дуже складна і кропітка робота, але вийшло дуже класно. Я задоволений результатом, – зізнається Адріан.

Після цього пластиліновий скульптор перемкнувся на більш масштабні проекти. Зобразив фінал чемпіонату, який проходив в Ужгороді з водного поло серед спортсменів 2007-2008 років народження. Серед персонажів цього змагання є і особистий номер Адріана.

018

А до Дня міста митець-аматор зліпив із пластиліну ужгородський міст 100-річної давнини і відтворив Театральну площу тих часів. Важить пластиліновий міст близько 10 кг.

gal-67099

gal-67103

gal-67107

gal-67111

gal-67087

gal-67091

gal-67095

Ідей і планів у Андріана ще багато. Зі старовинного мосту можна піти далі і ліпити наступні вулиці древнього Ужгорода. Також школяр хоче продовжити роботу над мультфільмами і спробувати відзняти самостійно щось за допомогою смартфону.

Міняти пластилін на більш міцну глину Адріан поки що не збирається. Каже, його матеріал набагато цікавіший за звичну глину. Хоча розуміє: фігурки потребують певного температурного режиму для зберігання. А тим часом школяр  активно пропагує пластилінове хобі та вже навіть проводить майстер-класи для інших дітей.

Лариса Липкань, Varosh

Фото: Карл Смутко

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів