Про виховання молоді в умовах війни говорили в «Aura Academica» УжНУ

Про виховання молоді в умовах війни говорили в «Aura Academica» УжНУ
Днями в «Aura Academica» завітали запрошені лектори – інструктори Української націоналістичної самооборони з Івано-Франківська Сергій Демчук та Ігор Жовтуля.

 

УНСО є парамілітарною організацією, тобто такою, що має військовий характер, але офіційно не входить до складу збройних сил. Серед функцій, які для себе визначають її члени, – участь у бойових діях у складі добровольчих батальйонів та підготовка військових у таборах і вишколах.

Один із лекторів, працівник Прикарпатського національного університету та за сумісництвом керівник військової програми «Карпатський легіон» Сергій Демчук розповідає: «Приїхали ми з колегою на заклик студентів УжНУ, хочемо розповісти про єдину у своєму роді молодіжну практику, котра 2018 року була визнана кращою в Україні. Йдеться про діяльність молодіжних вишкільних таборів військового спрямування, де готують справжніх воїнів».

Сергій Демчук та Ігор Жовтуля

Розпочав лекцію-бесіду Ігор Жовтуля з історії руху УНСО в Україні. Виявляється, народилася організація разом із незалежною Україною. У перші дні розпаду СССР патріоти готові були зі зброєю в руках відстоювати свободу держави. Як знаємо, тоді незалежність нам дісталася безкровно. Проте організація не розпалася, а продовжувала функціонувати, збагачуючи військовий досвід. Бойове хрещення бійці проходили у зонах конфліктів у Придністров’ї, Югославії, Грузії, Кавказі. Всюди, де свою агресію колись також виявляла Росія. Тому не дивно, що нині на Донбасі воюють представники різних національностей, віддаючи таким чином борг честі українським борцям, які колись допомагали захищати землі інших держав від російської агресії.

З початком АТО на сході України організація взялася на підготовку особового складу до бойових дій. У цьому напрямку співпрацюють з різними силовими та військовими структурами.

«Проте з часом ми зрозуміли, що доросле населення дуже важко перевиховати, змінити стереотипи й світогляд. Важливо, щоб у країні росла молодь, яка розуміє загрози для країни і котра буде готова діяти в умовах війни. Тому нині працюємо здебільшого саме з цією категорією населення. Наші вихованці – діти від 10 років, а також юнаки і юнки після 20», – каже Ігор Жовтуля.

Так було створено програму «Карпатський легіон». Це єдиний у своєму роді військово-спортивний табір, котрий збирається щороку влітку на Франківщині. Тут навчають азів орієнтування на місцевості, різних видів єдиноборств, самозахисту, альпінізму, володінню зброєю і тактичної медицини. Коло навичок, які має розвинути вихованець, – різноманітні. Програма залежить від віку та підготовки учасників.

Фото з фб-сторінки Aura Academica

Мотиви прийти на 3 тижні посеред літа на вишкільний табір різні: хтось хоче стати сильнішим, когось батьки «відіслали на перевиховання». Це й не дивно, адже умови в таборі непрості: життя в наметах на відкритому просторі, їжа на вогнищі, максимальна імітація стресових ситуацій.

«Коли ми навчаємо тактичної медицини, то максимально відтворюємо ситуацію, в яку потрапить волонтер – імітація вибухів, диму, вогню, свист холостих куль. Все це дозволить виробити «імунітет» і не розгубитися в реальних ситуаціях».

На вишколах готові бачити всіх. Цю позицію Ігор Жовтуля обґрунтовує так: «Наш девіз – кожен може бути корисним, кожен має бути корисним! На своїх вишколах ми вчимо двох головних речей, які не стануть зайвими для будь-якої людини – вміння критично мислити та захищати свою позицію і погляди. Попри це також даємо базові навички володіння зброєю і тактики ведення бою».

Водночас доводить, що в таборі умови для всіх рівні і поступок нікому не буде. Всі однаково виконують бойові завдання, живуть в однакових умовах. Тому, хто приїде, слід готувати тіло й дух до випробувань. На підтвердження слів продемонстрували і кілька роликів. Варто зауважити, що в цих таборах є й багато дівчат, які ні в чому не поступаються хлопцям.

На завершення лектори нагадали важливу річ. Головна функція армії – стримування, тобто слід наростити таку силу, аби ворог боявся нападати. Якщо ми вже захищаємося, отже, щось пропустили в підготовці, значить ворог бачить слабку армію, яку готовий перемогти».

Підсумовуючи, Ігор Жовтуля відзначив: «Наша місія нині – стати орієнтиром для майбутніх поколінь. Для нас це ОУН-УПА. Сподіваємося, продовжимо їх місію захисників України».

Юрій Артимич, другокурсник факультету суспільних наук, зізнається, що на захід його привела цікавість: «Дужа багато розмов на цю тему останнім часом, тож вирішив розібратися й дізнатися більше. Лекція була корисною, є над чим подумати».

Сергій Демчук: «Думаю, ми зачепили авдиторію. І це добре, адже для нас важливо, щоб молодь на Закарпатті почала більше перейматися власною безпекою, своєї області й регіону. Це не обов’язково формування збройних загонів, а насамперед уміння аналізувати ситуацію й діяти на випередження. Будемо раді бачити всіх охочих у наших таборах. У разі потреби готові надавати практичні поради і влаштувати підготовку навіть у вашому місті».

Галина Гичка

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів