Істерія: чи слід закарпатцям боятися нібито заражених коронавірусом  бананів?

Істерія: чи слід закарпатцям боятися нібито заражених коронавірусом  бананів?
Доводять до абсурду – ситуація з короноавірусом із Китаю чимось нагадує… істерію, що вже свого часу гуляла Україною, тоді ще Юлька всіх лікувала і добряче хтось нажився на медикаментах та пов’язках наобличчя. До речі, й тепер уже окремі ужгородці ходять з масками. Ми в Uzhgorod.net.ua спробували розібратися, що коїться?

 

Що то за коронавірус?

Вікіпедія каже, що Коронавірус — рід вірусів, що об'єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. Діаметр різних вірусів — приблизно 80-220 нм. Віруси розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин. В основному, коронавірусами прийнято вважати віруси інфекційного бронхіту птахів, хоча в цю родину входять і коронавіруси людини.

Якщо хронологічно, то все почалося з того, що у грудні 2019 року в китайському місті Ухань був зареєстрований спалах пневмонії. Пізніше з'ясувалося, що причиною захворювання став раніше невідомий вид коронавірусу. На 29 січня кількість загиблих сягнула щонайменше 130 людей. Загалом зафіксовано 6057 випадків захворювання. В Україні ніби його теж уже зафіксували, але потім виявилося, що всі чотири випадки підозри на китайський коронавірус в Україні не підтвердилися, у хворих виявили віруси грипу А чи В. Водночас, у зв’язку з поширенням коронавірусу посольство України в КНР рекомендує українцям, які там перебувають, залишити країну. А 29 січня стало відомо, що літаки МАУ двічі виконають рейси до Китаю, щоб евакуювати українців.

МОЗ України наголошує: Ситуація з розповсюдженням коронавірусу 2019-nCoV в світі потребує особливої уваги. За оцінками ВООЗ та ECDC ризики розповсюдження цього штаму вірусу залишаються високими як на регіональному, так і на глобальному рівнях.

Як розпізнати новий коронавірус і як відрізнити його від грипу та ГРВІ?

Як пише Українська правда, більшість хворих на новий коронавірус спочатку відчули лихоманку, кашель, ускладнене дихання. Проте у деяких хворих першими симптомами були діарея, нудота та розлади шлунку. Легкі випадки нагадують грип або застуду. На останніх стадіях хвороба викликає ураження легень і пневмонію. Симптоми коронавірусу можуть з'явитися найраніше через 2 дні після зараження, найпізніше – через 14. Тобто хворий може два тижні бути заражений, але не підозрювати про свою хворобу. З'ясувати лише за симптомами, захворіла людина на ГРВІ чи саме на новий тип коронавірусу – неможливо, підкреслює вірусолог, керівник проєкту класифікації вірусного різноманіття «V-table» Вікторія Новіцька. 

Не їжте банани – заражені?

Поки ж масова істерія наростає (щось це нагадує кампанію по боротьбі з вірусами часів Юльки Тимошенко. – Авт.), в соцмережах ширяться відверто дивні повідомлення. Більше того, в Ужгороді вчора зафіксовано, що подібним діляться в шкільних групах!

Ужгородці закликають людей керуватися здоровим глуздом і жартують над думкою, що поширюється вірус за допомогою бананів. Хтось відверто «стібеться»: «…ага, і через бензин»…

 Як би не було, але однозначно: краще дослухатися до порад спеціалістів, а не фейкових повідомлень. А спеціалісти радять – дивіться нижче.

Що робити, аби не заразитися?

Міністерство охорони здоров’я переконує, що заразитися можна так само, як і іншими штамами вірусу – через контакт із хворою людиною. Тому слід дотримуватися основних правил:

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендації:

1.     часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.

2.     Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.

3.     Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей.

4.     Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Закарпатський Обласний Центр здоров'я додає таке (і оперативно інформує про ситуацію): 

А загалом - будьте обачними, бережіть себе та рідних і... "не ведіться" на відверті дурниці! 

 

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

 

29 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів