Приміщення будинку профспілок в Ужгороді почали ремонтувати. Що буде в історичній будівлі? (ФОТО)

Приміщення будинку профспілок в Ужгороді почали ремонтувати. Що буде в історичній будівлі? (ФОТО)
Кореспондент Uzhgorod.net.ua помітив ремонтні роботи на даху будівлі профспілок в Ужгороді на площі Народній.

 

Наразі активно тривають ремонтні роботи на даху будівлі, приміщення огороджене обмежувачами руху. 

Як свідчить паспорт об'єкта, тут триває "реконструкція з елементами реставрації та оновлення інженерного забезпечення з пристосуванням приміщень частини будинку та горищаного простору під адміністративну будівлю Закарпатського окружного адміністративного суду на пл. Народній, 5 в м. Ужгород".

Замовником робіт у паспорті зазначений Закарпатський окружний адміністративний суд. 

Нагадаємо, щодо ремонту цієї будівлі довгий час точилися суперечки й восени 2019 року її зайняли представники адмінсуду.

Варто зауважити, що з самого початку (тобто від часів проєктування площі у першій половині ХХ століття) ця будівля належала Крайовому суду Підкарпатської Русі. Однак понад пів століття тут "мешкали" профспілки.

"Спроєктував цю будівлю Адольф Лібшер, — розповів дослідник історії архітектури Олег Олашин в інтерв'ю Укрінформу. — Із цікавинок можемо назвати оздоблення порталу травертином і два вікна, вимощених склоблоками, — це так звані призматичні системи освітлення, їхня особливість у тому, що вони розсіюють світло, і промені, проходячи через них наче проникають углиб простору. Тут є одна цікавинка, яку не можна побачити з вулиці. Будівля суду за задумом архітектора сполучається із в'язницею — на той час це була одна з наймодерніших в'язниць республіки".

Якщо вірити паспорту об'єкта (власне, й на перший погляд поки ніяких загроз не помітно), шкоди історичній будівлі не завдадуть. Час покаже. Стежимо.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів