Цвіт на корі, бруньки для приправ: в Ужгороді цвіте екзотичне іудине дерево (ФОТО)

Цвіт на корі, бруньки для приправ: в Ужгороді цвіте екзотичне іудине дерево (ФОТО)
Унікальна рослина зазвичай впродовж двох тижнів милує око ужгородців та - в умовах каранину - поодиноких гостей міста.

 

Період цвітіння Іудиного дерева, або Церціса китайського, розпочався в Ужгороді. Це дерево ще називають Багряником єврoпейським і насправді воно належить до роду дерев або чагарників сімейства Бобових (Fabaceae).

Унікальним дерево роблять квіти, які вкривають його повністю, навіть кору. 

Іудине дерево квітне на вулиці Крилова, у сквері позаду будівлі Закарпатської облради, а також у ботанічному саду УжНУ.

Рослина любить тепло і чутлива до сильних вітрів та коливання температур, тому теплий клімат Закарпаття, зокрема Ужгорода, є комфортним. І якщо зазвичай це дерево має кущову форму та висоту близько двох метрів, то ужгородський багряник доростає до 3-4 метрів.

У природі ареал виду охоплює Північну Америку. У культурі поширений на Чорноморському узбережжі Кавказу на південь від Сочі, росте і плодоносить в Баку, Єревані, Тбілісі, в Україні (в Ужгороді, Києві), а також у Середній Азії.

До речі, рослина дуже боїться засухи!

І, напевно, ви цього не знали, але бруньки цього дерева йдуть для приготування гострих приправ. Принаймні так інформують джерела.

Чому саме Іудине дерево?

Існує легенда, що саме на цьому дереві повісився Юда Іскаріот. Зв'язок з Юдою, як пише Вікіпедія, можливо утворився через стручки, що висять з дерева, ніби шибеники. Є теорія, що таку назву дерево отримало помилково після перекладу з французької Arbre de Judée, що означає дерево з Юдеї, і свідчить лише про те, що церцис був поширений на території цієї країни. Існує також історія, що бджоли, які скуштували мед дерева, помирають.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

28 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів