Рання зелень на ринках Закарпаття: чи безпечна для вживання?

Рання зелень на ринках Закарпаття: чи безпечна для вживання?
На ринках, в закладах торгівлі Ужгородського району, м. Чоп та й по всій країні у продажу вже з’явилася така очікувана після зими рання рослинна продукція. Вся як на картинці - красива, різнокольорова, свіжа. Та чи настільки вона безпечна?

 

На жаль, у ній завжди є нітрати, що надходять до неї з ґрунту, підземних вод та повітря, стверджують спеціалісти. Про це журналісти Uzhgorod.net.ua поговорили з фахівцями Держпродспоживслужби. Допомагає розібратися наша постійна консультантка - начальниця відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага.

– Пані Ганно, людина протягом життя вживає багато овочів, фруктів, ягід, корисних продуктів харчування. Всі ми знаємо, що вони у своєму складі мають різноманітні вітаміни, мікроелементи, які так необхідні нашому організму. Але чи завжди безпечна така продукція?

– Так, вона, на жаль, може бути небезпечною за рахунок накопичення в ній великої кількості нітратів, залишків пестицидів, солей важких металів. Одне діло, коли рослинна продукція отримує нітрати з грунту та підземних вод, це природні нітрати. А ось коли для підвищення врожайності овочів та фруктів, ягід фермери вносять у грунт азотисті добрива, то вони і є тим самим  джерелом додаткових нітратів.

– Що це таке, якщо доступною мовою?

– Нітрати – це сполука азоту, який вважається елементом росту всього живого. Самі по собі нітрати не такі вже й небезпечні для нашого організму. Але частина їх перетворюється на нітрити – отруту, яка блокує дихання клітин. Тому шкідливими є не просто нітрати, а їх надмірна концентрація в овочах, фруктах, і в першу чергу таких, що споживаються у сирому вигляді. Одним з факторів, що може негативно впливати на стан здоров’я людини є вживання ранньої овочевої продукції, в якій міститься велика кількість нітратів у розрахунку на кілограм ваги. Ранні овочеві культури накопичують нітрати по-різному. Слід знати, що зі всього переліку фруктів вміст нітратів нормується тільки в яблуках, грушах та винограді, а в ягодах взагалі не нормується.

– До чого може призводити потрапляння нітратів в організм людини?

– Тривале надходження нітратів до організму може порушувати обмін речовин, збільшити вміст метгемоглобіну в крові, крім того, нітрати та продукти їх перетворення можуть бути передумовою утворення нітрозамінів.

– Хто потерпає найбільше? Діти?

– Особливо чутливі до дії нітратів немовлята та люди похилого віку. За нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм ваги. Особливо це важливо для дитини. Для дорослої людини вагою 80 кг 400 мг нітратів з їжею протягом дня не завадить. До отруєння може привести одноразовий прийом разом з їжею 600-650 мг нітратів. Вся рослинна продукція повинна пройти контроль в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, а кожному продавцю (реалізатору) повинен надаватися експертний висновок про вміст нітратів у зразках такої продукції рослинництва. Вміст нітратів у зразках рослинної продукції визначається в міліграмах на 1 кілограм ваги (мг/кг).

– Пані Ганно, чи можемо ми мінімізувати вплив дії нітратів?

– Так, можемо і це не так складно. Для нейтралізації дії нітратів або зменшення їх концентрації в продуктах слід дотримуватися певних правил.

Наприклад, огірки очищаємо від шкірки, з капусти знімаємо зовнішні листки, оскільки саме в них знаходиться найбільший вміст нітратів, у буряка необхідно відрізати нижню та верхню частини.

Не слід забувати, що в молодих рослинах нітратів більше, ніж у старих. І це підтверджується лабораторними дослідженнями. Салати краще заправляти рослинною олією, а не сметаною та майонезом, під дією яких нітрати скоріше перетворюються у нітрити. У нарізаної зелені нітрати також швидко переходять в нітрити, це відбувається вже за 10 хвилин.

Купуючи свіжу зелень, не зберігайте її довго. Найголовніше, що ми маємо взяти собі за правило, - всю продукцію рослинництва перед вживанням треба мити! Адже при митті одночасно зменшується концентрація нітратів. Таким чином позбавляємо продукцію від патогенних мікроорганізмів.

Що стосується відварених, бланшированих та консервованих овочів, то вони під час проходження цих процесів позбавляються значної частини нітратів. Ще одна порада – не пийте відвари, консерванти! Адже азотисті речовини мігрують з овочів та фруктів саме до них.

– Якось зустрічала інформацію, що при вживанні ранньої зелені можна навіть кишкову інфекцію підхопити. Чи так це?

– Для вирощування ранньої рослинної продукції найчастіше використовують органічні добрива, які завжди містять велику кількість мікроорганізмів, частина з яких є патогенними. Що це означає? Надходження до організму людини разом із їжею цього всього може призвести до розвитку інфекційних хвороб кишкової групи: дизентерії, сальмонельозу тощо. При цьому найбільш вразливими є діти дошкільного віку та люди похилого віку. Будь-яку рослинну продукцію, вирощену у ґрунті перед вживанням необхідно ретельно мити, щоб максимально позбавитися від органічних забруднювачів.

– Які ознаки гострого отруєння нітратами?

– Запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах, виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість), загалом - різка загальна слабкість, сонливість, у дітей неспокійна поведінка; а ще - порушення координації, задишка, зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень і навіть у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Що це означає? У вашому організмі виникає цілий ряд порушень, підвищується концентрація метгемоглобіну крові, що спричиняє кисневе голодування органів і тканин. Також можливий розвиток хронічних захворювань, таких як гастрити, гастродуоденіти, виразкова хвороба шлунка, захворювань печінки і жовчовидільних шляхів. Можуть також виникнути захворювання і порушення функції нирок, дистрофічні зміни в серцевому м’язі, порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо. Нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб, що сьогодні є не менш важливим. І особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят!

Отже, шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення — нітрити, які утворюються під дією високих температур (наприклад - кип’ятіння)  і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

– Насамкінець: чи здійснюється контроль на ринках за ранньою зеленню?

– Лабораторні вимірювання вмісту нітратів в рослинній продукції є простим і розповсюдженим лабораторним методом визначення такого показника безпеки. На всіх агропродовольчих ринках Ужгородського району та міста Чоп, здійснюється лабораторний контроль за вмістом нітратів лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи, які є на цих ринках. Після того, як рання продукція пройшла лабораторний контроль – на цю продукцію видається ветеринарна довідка.

 Спасибі за пояснення! Удачі вам у роботі!

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів