Ужгород – місто, де все квітне алеями. На черзі – жасмин! (ФОТО)

Ужгород – місто, де все квітне алеями. На черзі – жасмин! (ФОТО)
Не знаємо, чи ви помічали, але в Ужгороді усе переважно квітне алеями. Усім відомо про наші липову та платанову алеї, що «оселилися» на набережних, алеї сакур, які щовесни збирають у місті тисячі туристів. Нещодавно відцвіли «алеї» глоду та бузку, а у Боздоському парку створює затінок каштанова алея, і вічною зеленню височіє алея кипарисів.

 

Початок літа ознаменувався масовим цвітом жасмину, який, аби не відставати від інших квітучих візитівок Ужгорода, теж намагається рости «алеями», щоправда, односторонніми. Та чи важливо це, коли йдеться про красу навколо?

Найвідоміша така локація у центрі міста на вулиці Гойди біля сквера ім. Т. Масарика. Розлогі жасминові кущі там утворили неймовірний ансамбль з багатої зелені та білосніжних квітів на фоні літнього неба. Загалом, вказана місцина – природнє уособлення літа. Тут і деревце черешні, і здичавілі суниці під ногами, й аромат жасмину.

Не менш вражають масштабами жасминові хащі біля спортмайданчика ужгородської гімназії, де ряд жасмину своїми розмірами вже обігнав сусідній паркан. А містяни часто формують жасминові кущі у вигляді огорожі навколо багатоповерхівок та приватних дворів, у парках та скверах. Біля жасмину нерідко сусідять білосніжні дейція, спірея, бузина та бульдонеж. Але аромат жасмину ви точно ні з чим не сплутаєте.

До слова, теперішні світанки – ідеальний час для чайного збору жасмину, адже вдень під дією сонячних променів ефірні олії з квітів випаровуються. Триває й збір квіту бузини, смакові та цілющі властивості якого можна оцінити й у чаєві, і в літніх лимонадах, і в сиропах.

Традиційно у червні білосніжні кущі в Ужгороді доповнюють своєю кольоровою палітрою троянди. Саме зараз починається та пора, коли усім стає зрозуміло, яка рослина є королевою квітів. Усіх розмірів і відтінків, форм і ароматів її Величність Троянда вкриває місто яскравими квітучими острівцями. Трояндою не лише милуються, але й використовують для приготування ефірних олій, джемів та варення, сиропів, декоративних заготовок, різних солодощів.

Коли карантин уже послабили, встигніть помітити цю красу чарівного Ужгорода.

Катерина Ірха

Сайту міста Ужгород 0312.ua

 

03 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів