Лікар-інфекціоніст з Ужгорда назвав причини різкого збільшення кількості хворих на COVID на Закарпатті

Лікар-інфекціоніст з Ужгорда назвав причини різкого збільшення кількості хворих на COVID на Закарпатті
Закарпатська область знову б'є антирекорд - 103 хворі на COVID-19 за минулу добу. Чому різко зросла кількість інфікованих розповів лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук з Ужгорода Віктор Петров.

 

«Послаблення карантину відбулося 1 числа, фактично, минуло три тижні, отже, минув інкубаційний період, люди вийшли на вулиці, почали активно спілкуватися, контактувати, і це призвело до інфікування. Це основна проблема такої кількості інфікувань, – коментує Віктор Петров. – Також часто-густо є інфікування, пов’язані зі сферами обслуговування – сервісні послуги, надання медичних послуг, стоматологія. Тобто, багато людей мають інфікування, пов’язані з професійною діяльністю. Частково це пов’язане з недотриманням дистанції, спеціалісти не використовують чи неналежно використовують засоби індивідуального захисту, не проводять належним чином дезінфекцію».

В Україні понад 37 тисяч хворих на COVID-19: плюс 681 за добу ...

Величезною проблемою, на думку Петрова, є й те, що в соцмережах активно ширяться думки про те, що інфекція нескладна. «І ці думки дуже легко поширюються, але вони хибні! Люди віком понад 45-50 мають важкі форми», – уточнив лікар.

Ще однією причиною погіршення епідситуації інфекціоніст називає фейкові повідомлення про штучне створення статистики: «В електронних ЗМІ та соцмережах продукуються фейкові новини, що комусь вигідно виставляти діагноз «коронавірус» без обстеження. Ці речі не відповідають дійсності! Ми маємо проблему з тим, що люди втомилися сидіти дома, люди звикли до активного спілкування, а в цьому були обмежені протягом кількох місяців, отож зараз надолужують», – додає Петров. 

Число заболевших COVID-19 в Казахстане за ночь выросло до 348 - КН

Четверта причина в тому, що, за словами інфекціоніста, часто самі ж медпрацівники дистанціюються від проблеми. Це, в першу чергу, стосується сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, які отримали право не приймати людей з коронавірусом, а дистанційно консультувати їх.

«Цього допускати не можна! Бо в підсумку маємо той факт, що чимало пацієнтів звертаються до закладів охорони здоров’я з задавненими, запущеними формами, у важкому стані, з двостороннньою пневмонією, із фіброзом легень, який спричинятиме проблеми зі здоров'ям все життя. Проблема і в тім, що середній вік сімейного лікаря на Закарпатті понад 47 років, а понад 20 % з них – це пенсіонери, які зараз теж у зоні ризику. Відповідно, не хочуть працювати і ризикувати собою, незважаючи на професійний обов’язок…» - каже Петров.

Інфекціоніст називає і соціальні чинники виникнення нинішнього ускладнення епідситації. Серед таких і проблема необхідності забезпечення родин, адже існує чимало молодих сімей, які не мають куди подіти діток на період карантину, а з роботи звільнятися – не вихід.

Лікар закликав дотримуватися карантину і пам'ятати про свою відповідальність перед іншими!

Uzhgorod.net.ua, фото ілюстративні

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів