Дипломат та історик Роман Тодер видав книгу про закарпатську горянську гастрономію

Щойно вийшла книга про закарпатську горянську гастрономію – «”Висока” кухня, або в горах їстимуть добре». Її автор – Роман Тодер, уродженець Закарпаття, дипломат, історик, він протягом п’яти років навчався у Франції (Ecole Pratique des Hautes Etudes, Сорбонна), працював у США, Італії, Франції. Роман із дитинства захоплюється гастрономією та історією Закарпаття, протягом багатьох років у вільний від роботи час збирав матеріали, відтак ця праця – історія і майбутнє Закарпаття крізь традиції харчування, пише Varosh.
У книзі описана історія формування закарпатської горянської гастрономії від ХІІІ ст. і до нашого часу, показано нерозривний зв’язок між харчуванням і господарюванням. Описані ключові принципи та характеристика кухні закарпатських горян. Тут йдеться про серцевину автентичної горянської гастрономії в історичному контексті.
Видання має дві частини. Перша присвячена історії впливів (або опору впливам) на формування горянської гастрономії від XIII ст. до наших днів. Друга – про сутність гастрономії, її зв’язок із теруаром, про її закономірності, основні знакові продукти.
Що таке “вплив” для закарпатської гастрономії? З чим саксонці прибули на Закарпаття? Як позначилася міграція волохів на гастрономії? Яким чином італійські тенденції дісталися нашого краю і в чому вони полягали? Що змінилося і яким було харчування в наших горах під владою Трансільванського князівства? Звідки дув французький придворний вітер? Які зміни принесли із собою австрійські і німецькі колоністи? Якою насправді була кухня Австро-Угорщини? Що змінилося на столах при чехах, угорцях та під час радянського періоду на Закарпатті? З чим наш край увійшов у XXI століття і що чекає наше харчування завтра? А ще – як впливала на гастрономію праця “на пана” і мандри до чужих країв на заробітки? Що означає працювати на своєму “дарабі”? Якими були прадавні способи приготування їжі? А які поширені колись продукти ми нині майже забули? Що вважати зразком горянської гастрономії? Це лише частина запитань, відповіді на які читач знаходить у книзі.
У “Високій кухні” – багато історії, проте вона якраз демонструє, як рухатися далі. Адже унікальна закарпатська гастрономія має що запропонувати сучасності. Зі сторінок видання дізнаємося про місцеву гастрономію, культуру, менталітет, історію, а також починаємо розуміти місце нашої гастрономії у світових процесах.
Ця книга цікава широкій аудиторії. Усім, хто цікавиться історією, автентикою, переосмисленням гастрономії. Кухарям, рестораторам, гастрокритикам, гідам, митцям, підприємцям… І всім, кому небайдуже до власного харчування.
У автора є сподівання, що його праця допоможе багатьом краще осягнути власний скарб, горянську кухню, і втілити її автентичність і корисність у щоденному житті.
До теми
- Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: Пал Берко (ФОТО)
- Закарпатка перемогла в популярному кулінарному телешоу
- Петро Мідянка та Людмила Загоруйко за прилавком «Кобзаря» розповіли про любов до Срібної землі
- Тетяна Літераті: "Втрачений Ужгород" уже купують і для колекції"
- Інна Магас - в ужгородській книгозбірні: «Люблю, щоб книга мала гепіенд»
- Сергій Федака презентував третій том «Історії України»
- Святкова шпаргалка: іграшки ручної роботи від ужгородки Елі Ворон
- Новорічну ялинку можна буде купити в розсадниках на Міжгірщині (ВІДЕО)
- 7 років на КПП "Ужгород": як служать кінолог та його собака
- Представлено Концепцію розвитку велоінфраструктури Ужгорода
- В Ужгороді почали збирати на плантації урожай ківі
- Прогноз погоди в Закарпатті на вихідні
- До 75-ї річниці вишу в УжНУ представили власну поштову марку
- Пройти «Шлях гуні» і побачити, де вона народжується: на Закарпатті стартував незвичайний проєкт
- Палачінки та фанки, штруделі та баники. Як на Закарпатті формувалася мода на солодке
- "Лідер читання - 2020": юна мукачівка стала лідером читання Закарпаття
- З'явилися поштові марки про німців Закарпаття із зображенням палацу Шенборнів (ФОТО)
- Прогноз погоди в Закарпатті на п'ятницю
- Втрачений Ужгород: меморіальна дошка в єпископській резиденції
- Прогноз погоди в Закарпатті на п'ятницю
До цієї новини немає коментарів