Локальний рекорд: На Закарпатті відкрили одразу 5 мініскульптурок уздовж туристичного маршруту (ФОТО)

Локальний рекорд: На Закарпатті відкрили одразу 5 мініскульптурок уздовж туристичного маршруту (ФОТО)
П'ять закарпатських замків оживають для туристів знову. У рамках ґрантового проєкту "Відновлення туристичної привабливості історичного "Соляного шляху" відкрили одразу 5 мініскульптурок, які позначають замки, що колись слугували митними постами легендарного Соляного шляху. Зробили це символічно у тиждень туризму.

 

Нагадаємо, проєкт "Відновлення туристичної привабливості історичного "Соляного шляху" реалізовує АРР "Закарпаття" у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020" за фінансової підтримки Євросоюзу. Загальний бюджет становить 382 918,23 Євро, внесок ЄС - 344 626,40 Євро, термін реалізації – 12 місяців.

Нові мініскульптурки увічнюють солекопа, котрий важким трудом долав Соляний шлях і переправляв сіль уздовж річки Тиса. Кожна скульптурка має порядковий номер. А ще 5 ідентичних скульптурок встановлять по той бік кордону – в Угорщині, де продовжується транскордонний Соляний шлях.

Скульптурки зображують чоловічків-солекопів, які сидять верхи на мішках із сіллю. Автор скульптурок – закарпатський майстер Михайло Колодко. 

Менеджерка проєкту Альона Онда розповідає: "Встановлення п'яти скульптурок по області  за один день – це маленький локальний рекорд. Такого на Закарпатті ще не було. На меморіальних дошках біля кожної скульптурки є інформація про сам замок та його значення у контексті Соляного шляху. Встановлені наші скульптурки неподалік замків у населених пунктах і лише одна – безпосередньо на замковій горі. Тож туристи зможуть побачити не лише твердині, але й додатково оглянути прилеглі місцини". 

Відкривала скульптурки команда АРР "Закарпаття" разом із представниками місцевої влади кожного населеного пункту. А урочистості транслювали в прямому ефірі у соцмережах.

ДЕ ШУКАТИ СКУЛЬПТУРКИ?

Тепер закарпатці та гості краю можуть влаштувати собі повноцінний тур вихідного дня, а то й екскурсію на вікенд замками історичного Соляного шляху. То де ж їх шукати і як планувати маршрут?

  • Першу скульптурку встановили символічно у Вишкові – саме Вишківське замчище було першим митним постом Соляного шляху. Вишківський солекоп оселився у парку в центрі села.
  • Хустського солекопа зустрінете на пішохідно-паркувальній зоні біля руїн тутешнього замку. До слова, цю ділянку реконструювали за рахунок ґрантових коштів у рамках проєкту. 
  • У Королеві скульптурка знаходиться при дорозі, що веде на замок Нялаб.
  • Виноградівський Канків – єдиний, у якому скульптурка встановлена безпосередньо на замковій горі. До речі, зі слів Альони Онди, туристи облюбували цю скульптурку ще до офіційного її відкриття. Ще б пак! Канківський солекоп встановлений таким чином, щоб щовечора проводжати сонце над містом.
  • Крайній на українській стороні – замок у Квасові. Цікаво, що у давнину цей митний пост вважався одним із найнебезпечніших, адже розташувався на відшибі й був важкодоступним. Тому, відповідно, тут можна було потрапити у засідку місцевих розбійників. Скульптурка на позначення цієї твердині єдина, яка знаходиться пооддалі – у міському парку Берегова. Альона Онда жартує, що після важкої дороги солекопам дарували кілька літрів файного закарпатського вина, аби ті перепочили після важкої дороги. Ну а де ж, як не на Берегівщині смакувати справжнє закарпатське вино?

Проєкт завершать цього року. До кінця 2020-го планують провести презентацію монографії і фільму про історичний Соляний шлях, розробити проєктно-кошторисну документацію та відкрити ще 3 арт-об'єкти на руїнах замків.

Тож коли вирушите знайомитися із закарпатськими замками Соляного шляху, викладайте фото у соцмережах із хештегом #солянийшлях. Допоможіть знайомим і друзям відкрити для себе цікаве про Закарпаття.

Ксенія Шокіна для Uzhgorod.net.ua

фото надані АРР "Закарпаття"

ПУБЛІКАЦІЇ ДО ТЕМИ: 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів