В мережі показали, як виглядала перша у світі ромська школа в Ужгороді (ФОТО)

В мережі показали, як виглядала перша у світі ромська школа в Ужгороді (ФОТО)
Перша у світі циганська школа в Ужгороді. 1937 рік

 

Школу для ромських дітей було відкрито в Ужгороді 22 грудня 1926 року. Навчальний заклад зводився ужгородським магістратом, однак цигани не лише допомагали на будівництві, але і самостійно виготовити 19 тисяч цеглин саману, інформує Transcarpathian Heritage.

Школу будували всім гуртом. Державна шкільна адміністрація забезпечила школу необхідними меблями та призначила вчителів; президент республіки, земський президент та міністр шкільництва профінансували ремісничі роботи; міністр охорони здоров’я допоміг обладнати умивальню; фірма Ba?a надала взуття для учнів, а Учительське видавництво з Праги — шкільне приладдя.

В перший рік до ромської школи записалося 37 дітей, а через чотири роки школу відвідували всі діти з циганського табору. Школа була двокласною. Тут дітей навчали граматиці, арифметиці та гарним манерам. Дівчата додатково навчалися рукоділлю, а хлопці — грі на скрипці. Після закінчення школи діти могли продовжити навчання у звичайній міщанській школі.

Як було зазначено в тогочасній пресі, унікальна циганська школа в Ужгороді була першим навчальним закладом для ромів не лише у Європі, але і в цілому світі

 

08 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів