Майже 1000 різдвяних оплаток спекли волонтери в Перечині

Майже 1000 різдвяних оплаток спекли волонтери в Перечині
Майже 1000 різдвяних оплаток спекли при католицькій церкві у Перечині. Це страва, яку словаки їдять першою після молитви на Святвечір, — розповіла волонтерка Мирослава Годована. Оплатки починають готувати з кінця жовтня, щоб встигнути передати їх до словацьких громад Закарпаття.

 

Наталія Лопарєва випікає оплатки при костелі. За словами жінки, тісто має бути рідким, як для млинців. "У склад якого входить молоко, вода, мука, олія, цукор, сіль замішуємо, даємо йому настоятися. І на таких спеціальних печах для оплаток готуємо, вони у нас електричні, а колись були інші, які ставили на печі. Старший член родини її розламує і дає кожному з сім’ї".

Мирослава Годована також кожен рік бере участь у випіканні оплаток. Розповідає, останні десять років жінки, починаючи з жовтня, щовечора збираються й готують оплатки.

"Я пригадую, коли ще була дитиною дуже тішилася, бо оплатки нам привозили тільки зі Словаччини, — каже Мирослава Годована. — Але вже маємо 10 років можливість їсти наші перечинські оплатки, які дівчата при костелі печуть й далі роздають на всі фари. Це Тур’я-Ремета, Березний, Забрідь, Перечин, Кам’яницька Гута й Оноківці".

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів