Без фестів, зате з новими вулицями, проєктами та ідеями: чим жив Ужгород протягом 2020 року

Без фестів, зате з новими вулицями, проєктами та ідеями: чим жив Ужгород протягом 2020 року
Реконструкції, будівництво, нові автобуси, проєкти, життя в умовах карантину та, безперечно, вибори міського голови – 2020-й був багатим на події для обласного центру Закарпаття. Редакція Uzhgorod.net.ua вирішила нагадати, чим жило місто в цей складний для всіх рік. Безперечно, подій було багато, вибираємо основні, ключові.

 

СІЧЕНЬ

Січень традиційно – місяць святкувань, тож переважна більшість подій були пов’язані з Різдвом, Водохрещам, колядою тощо. Так, до Різдва наші майстрині Ірина Лукашенко та Оксана Василян виготовили для своїх найулюбленіших скульптурок яскраве вбрання. Зазвичай одяг для маленьких пам’ятників містить народні елементи та візерунки. Виглядало це просто феєрично!

Всеукраїнська акція «Нова радість стала» відбулася 12 січня на площі Театральній в Ужгороді. У цей час вся країна одночасно виконувала відому однойменну колядку.

 

22 січня – у День Соборності України береги Ужа традиційно поєднали 100-метровим державним стягом. Учасники пройшли ходою зі 100-метровим українським прапором до пам’ятника президенту Карпатської України Августину Волошину на набережній Незалежності, де також відбулося покладання квітів і прозвучав Гімн України. Далі колона рушила до пішохідного мосту, аби сполучити прапором два береги Ужа – на знак соборності та єдності України.

А ще, до речі, у січні вийшла програма "Вдома краще": Орел і Решка розповіли і показали чому краще в Ужгороді! Дивіться тут: 

ЛЮТИЙ

Із 1 лютого в Ужгороді стартувала в тестовому режимі система часткового безготівкового розрахунку в муніципальному транспорті міста. Як праює метод – ми писали також.

Один із останніх докарантинних фестів – «Медовуха-Фест» пройшов теж на почату лютого в місті – фоторепортаж за посиланням.

Містянам презентували програму "Безпечне місто Ужгород", яка розрахована на 4 роки, і яка вже успішно діє. «120 камер нині підключено в систему відеоспостереження Ужгорода: 69 оглядові, 18 - на розпізнавання номерних знаків, 33 камери підприємців», повідомляла Ужгородська міська рада.

В Ужгородській міській центральній клінічній лікарні запрацювала ще одна сучасна операційна у травматологічному відділенні. Щороку у цьому відділенні проводять близько тисячі оперативних втручань, їх стало більше з початком ендопротезування кульшових суглобів.

БЕРЕЗЕНЬ

Очільник Ужгорода Богдан Андріїв увійшов у десятку Рейтингу міських голів України-2020. Наше видання писало про це: "Підтримка міською радою, медійність, конструктивні взаємини з «областю» та столицею, а також, безперечно, економічна складова впливовості – всі ці критерії лягли в основу Рейтингу міських голів України-2020, який буквально цими днями оприлюднив Корреспондент.net. Певна річ, низка чинників мали вплив на те, що перші місця належать очільникам міст-мільйонників, але показовим є й той факт, що в десятку лідерів увійшов і міський голова Ужгорода Богдан Андріїв".

Місяць став тривожним через очікування поширення коронавірусної хвороби – саме в березні з’явилася інформація про першу хвору в Мукачеві. До недуги готувалися, як саме – повідомляла міська рада. "Боротьба з коронавірусом: як в Ужгороді проводять дезінфекцію вулиць, парків, майданчиків", писало наше видання.

Також у ці ж дні прийняли рішення допомагати тим, хто перебуває в складних життєвих обставинах: за кошти міського бюджету придбали 450 наборів, щоб допомогти ужгородцям, які дуже потребують підтримки.

Були й некарантинні новини: 30 березня в Ужгороді встановили спеціальні станції для прибирання за собаками – 16 штук.

КВІТЕНЬ

Традиційно в квітні Ужгород яскраво відсвяткував День вишиванки.

На початку квітня група енергетичних компаній “RENER”, до співзасновників якої входять Андрій Андріїв та Сергій Ковач, подарувала Ужгородській міській клінічній лікарні надсучасний бронхоскоп.  Цей ефективний прилад найкраще діагностує легеневі хвороби. Коментує депутат Закарпатської обласної ради Андрій Андріїв:

«Я звернувся до керівника Ужгородської центральної міської клінічної лікарні Івана Ілліча Кураха з проханням, чим наша група "Ренер" може допомогти містові, щоб ми щось корисне зробили для нашого закладу? Іван Ілліч попросив, що їм у першу чергу потрібен бронхоскоп. Сьогодні поступають люди з важкими захворюваннями бронхо-легеневої системи, , а в лікарні нема апарату, який  може буквально зайти в середину і оглянути степінь враження легень. Це сучасний бронхоскоп японського виробництва».

А це словами не передати – треба побачити! Тисячі тюльпанів зацвіли в Ужгороді: місто перетворилося в квітковий рай  https://uzhgorod.net.ua/news/147800

У квітні в Ужгороді розпочався ремонт Капушанської, який став продовженням поступової роботи з оновлення дорожньої інфраструктури міста. Також тривав поточний ремонт вулиці Володимирської. Відремонтували й дорогу до обласного кардіодиспансеру.

ТРАВЕНЬ

Травень запам’ятався багатьом упорядкуванням прибудинкових територій по всьому місту, а також будівництвом майданчиків зі штучним покриттям. Про останнє інформував міський голова Ужгорода Богдан Андріїв:

"Наприкінці минулого року розпочали будівництво майданчика зі штучним покриттям ще в одній ужгородській школі – №6, зараз роботи вже майже завершили. Крім близько 600 учнів старших класів цього навчального закладу, зможуть тут займатися і школярі початкової ланки, їх є 457.

За останні роки такі майданчики зробили в ужгородських школах №5, 8, 12-15, 19, НВК «Гармонія», Класичній гімназії, тривають роботи у ЗОШ №2. Практично готові баскетбольні поля біля школи №19 та НВК "Гармонія".

Будівництво баскетбольного поля в ці ж дні почали на території ЗОШ 19.

Також наприкінці місяця розпочали капітальний ремонт у сквері на площі Петефі в Ужгороді.

У цей же час у дитсадках Ужгорода розпочали капітальні ремонти – за час карантину це можна було легко зробити.

І останнє, чим запам’ятався травень: Богдан Андріїв заявив, що «купуємо для Ужгорода ще 7 нових автобусів «Електрон»!»  

Більше про це - дивіться на відео:

ЧЕРВЕНЬ

У червні в Ужгороді відбулося багато робіт у комунальній сфері. Зокрема, в місті почали відновлювати ліфти .

Продовжили ремонтувати сквер на площі Петфі На площі Шандора Петефі триває капітальний ремонт скверу

У червні в ужгородських «Електронах» встановили дезінфектори.

Завершили капітальний ремонт внутрішньоквартальних територій на вул. Бориса Тлехаса,93,95. Біля цих ужгородських багатоповерхівок заасфальтували проїжджу частину, облаштували ФЕМ-плиткою тротуари та пішохідні доріжки. Для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення зробили зручні, понижені, переходи з тротуару на дорогу.

І трояндовий рай в Ужгороді – як підсумок місяця.

ЛИПЕНЬ

Липень став знаковим для спортсменів: міська влада вирішила преміювати тих, у кого значні досягнення. Про це повідомив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв під час зустрічі зі спортсменами:

"Зустрівся сьогодні з ужгородськими спортсменами-стипендіатами міської ради. Уперше 15 ужгородців, які відзначилися високими досягненнями у спорті та здобули перемогу або посіли призові місця на Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх, Європейських, Юнацьких Олімпійських іграх, чемпіонатах та Кубках України, отримуватимуть щомісяця по 2 000 гривень стипендії. Із наступного року плануємо збільшити кількість тих, хто отримуватиме стипендії, та включити інші види спорту. Це хоч і невелика сума, аби оцінити їхні старання, але навіть цим маленьким кроком хочемо мотивувати до подальших занять спортом. А ми будемо й надалі підтримувати спортсменів, постійно працюємо для розвитку спортивної інфраструктури міста, вдосконалюємо спортивні об’єкти, робимо нові бігові доріжки, на яких можуть займатися всі охочі", написав міський голова Богдан Андріїв у Фейсбуці.

На вулиці Капушанській, на ділянці від перехрестя з вулицею Михайла Грушевського і до проспекту Свободи, рзпочали масштабні роботи. Міська рада, посилаючись на очільника, повідомила: "Капітальний ремонт дорожнього покриття тут робимо із заміною водогону, стара водопровідна мережа була в експлуатації понад 50 років, потім дорогу заасфальтують. Поруч облаштовують тротуари – викладають ФЕМ-плитку, розширюють паркувальні місця. Таким чином цього року повністю завершимо ремонт однієї з найбільших транспортних артерій Ужгорода, адже у попередні роки відремонтували інші ділянки цієї вулиці".

Окремої уваги заслуговує також вихід нового, третього видання Тетяни Літераті «Втрачений Ужгород». Перший текст циклу краєзнавчих матеріалів «Втрачений Ужгород» журналістка опублікувала ще у 2014 році в онлайн-виданні «Про Захід». Авторка розповідає, що коли почала працювати над серією, навіть не уявляла, що проєкт буде настільки тривалим та успішним. Тоді один із перших текстів переглянуло понад 10 тисяч читачів, що для публіцистичного матеріалу в регіональному виданні дуже велика цифра.

Відбулася й довгоочікувана «Ужгородська регата», щоправда, в новому форматі – дивіться на фото)

Також у липні отримала друге життя одна із найзавантаженіших транспортних артерій Ужгорода – вулиця Анкудінова. Тут розширили дорогу, повністю замінили зливоприймальну систему та оновили тротуари. Ремонт вулиці Анкудінова обійшовся міській казні в 11 мільйонів 306 тисяч гривень. Відео:

СЕРПЕНЬ

У серпні Ужгород вийшов на перше місце найпривабливіших міст України – такими стали підсумки голосування! 

Із асфальтування велосипедної доріжки розпочали перший етап капітального ремонту Слов'янської набережної.

Ужгородцям показали, як місто прибирають уночі за допомогою спецтехніки.

Наприкінці місяця в Ужгороді встановили новий рекорд України: 85 годин бігу без зупинок. 1033 км за 85 годин – новий рекорд України безперервної естафети з бігу. Його встановили на набережній Незалежності. Організували естафету представники "Ужгородського бігового клубу". Тривала вона з 21 по 24 серпня. Долучилося 90 учасників.

Цього ж місяця завершили оновлення стадіону «Автомобіліст».

ВЕРЕСЕНЬ

На початку вересня сучасний універсальний спортивний майданчик відкрили в НВК «Гармонія» в Доманинцях.    Будівництво майданчика профінансували із міського бюджету, загальна вартість – 1 млн 168 тис. грн. Воно огороджене, на щебеневій основі з бетонною подушкою та синтетичним поліуретановим спортивним покриттям CONIPUR. У подарунок школярам сьогодні також передали м'ячі для футболу, баскетболу і гандболу.

12 вересня ужгородці відзначали 1127 річницю від дня першої згадки про місто. 

У вересні на більшості відремонтованих вулиць та пішохідних переходів, на транспортних колах в Ужгороді  нанесли дорожню розмітку.

У вересні також увесь Ужгород об'єднався навколо порятунку дитячої залізниці. Більше інформаціє ТУТ

18 вересня в Ужгороді почали асфальтувати проїжджу частину внутрішньоквартальної території на вул. 8 Березня.

ТАкож  у ці дні почала змінюватися Словянська набережна. "Нові пішохідна та велосипедна доріжки, які роблять у рамках капітального ремонту Слов’янської набережної, будуть від транспортного мосту Масарика до мосту на вулиці Миколи Бобяка. Протяжність їх – майже 2,5 кілометри. Проєкт капремонту передбачає і встановлення 18 нових лавочок, а також облаштування трьох пандусів для безперешкодного доступу маломобільних громадян, мам із дитячими візочками та велосипедистів", - йдеться в дописі міського голови Ужгорода у Фейсбуці.

Наприкінці вересня у місті презентували поєкт нового дитсадка, який проєктують уже кілька років. «З 2016-го за ініціативою міського голови Богдана Андріїва ведеться підготовка до спорудження нового дитсадка на 250 місць поруч із вулицями Загорською та Івана Франка, на території колишнього «Зеленгоспу». Це мікрорайон, де в останні роки звели багато новобудов і потреба у будівництві тут дитсадка є дуже нагальною», - повідомляла пресслужба міськради.

ЖОВТЕНЬ

На початку жовтня підійшов до завершення проєкт із будівництва нового вольєру на території притулку для тварин, яким опікуються волонтери ГО «Барбос». «За проєктом, тут зможуть комфортно розміститися п’ять десятків чотирилапих мешканців. Уже готова і «їдальня» – будівля, для приготування тваринам їжі. Це – важливе доповнення до зведених кілька років тому приймального відділення, блоку вольєрів із відділенням карантину та ізолятора. На новобудови виділили з міського бюджету понад 1,6 мільйона гривень», - писало наше видання.

Фоторепортаж можна подивитися ТУТ.

У ці ж дні завершився в Ужгороді й ремонт вулиці, якою заїжджає в місто мало не вся область, яка веде до двох вокзалів - залізничного та автобусного - Станційна, яку не ремонтували більше десяти років! Фоторепортаж.

В останні дні жовтня – вкрай важливе рішення для всього міста - відновити безкоштовний проїзд для учнів шкіл. Про це написав на своїй сторінці в мережі Фейсбук міський голова Ужгорода Богдан Андріїв:

"В Ужгороді відновлюємо безкоштовний проїзд для учнів шкіл. Уже з 2 листопада. Таке рішення за моєю ініціативою підтримали сьогодні члени виконкому міськради. З цього приводу до мене було дуже багато звернень. Розумію, як важко родинам ужгородців, особливо де кілька дітей-школярів. Уже понад пів року ми живемо в умовах карантинних обмежень, коли багато хто не працює, або ж не отримує такі як раніше доходи. І захворюваність останнім часом тільки зростає. Тому відновлюємо безкоштовний проїзд для учнів, щоб хоч трохи полегшити навантаження на сімейні бюджети. На засіданні виконкому сьогодні прозвучало слушне зауваження, що рішення має стосуватися й учнів школи-інтернату на вулиці Загорській. Це хоч і заклад обласного підпорядкування, але там вчаться багато ужгородських дітей та ті, що живуть у місті в гуртожитку. Безкоштовний проїзд для школярів уже діяв в Ужгороді раніше понад 2 роки, у 2016-2018-му, а досі вони сплачували менше, ніж повна вартість квитка".

Також у ці дні міський голова Ужгорода підсумував свою діяльність за 5 років на посаді. "Про основне, що вдалося зробити за 5 попередніх років в Ужгороді, які проєкти запланували, чому вдруге балотуюся на посаду міського голови, чим відрізняються виборчі кампанії у 2015-му і зараз – розповів в інтерв'ю". Відеозапис можна переглянути за ПОСИЛАННЯМ.

15 жовтня депутати Ужгородської міської ради схвалили Комплексну Програму відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2021-2023 роки. Документ передбачає, зокрема, проведення робіт із визначення технічного стану будівель, споруд та об'єктів благоустрою; збереження унікального історико-архітектурного середовища одночасно із створенням сучасної міської інфраструктури. На реалізацію Програми передбачили 32 млн 122 тис 411 грн.

 

І, беззаперечно, вкрай важлива подія – перший тур виборів міського голови Ужгорода, який відбувся 25 жовтня: Андріїв переміг, Щадей лише трохи випередив Ратушняка.

Мітинг підприємців відбувся 30 жовтня: В Ужгороді зібралися підприємці на акцію протесту проти закриття закладів харчування через те, що Ужгород потрапив до "червоної" карантинної зони. Більше півсотні людей зібралися на набережній поблизу ресторану «Венеція». Протести продовжилися й у листопаді.

Як це було - у публікації: https://uzhgorod.net.ua/news/153073

ЛИСТОПАД

Листопад в Ужгороді почався з того, що майже 400 рестораторів, власників магазинів, кафе та спортклубів, автоперевізників, батьків дошкільнят та школярів протестували проти введення жорстких карантинних заходів, адже з другого листопада місто опинилося у червоній зоні.

Хроніка протесту тут: https://uzhgorod.net.ua/news/153209

З огляду на це 22 депутати Ужгородської міської ради проголосували на позачерговій сесії за забезпечення конституційних прав жителів Ужгородської міської територіальної громади. Про це написав міський голова Ужгорода Богдан Андріїв: "…Сесія підтримала і визнала такими, що не відповідають нормам Конституції, обмеження, встановлені державною комісією ТЕБ та НС щодо заборони в Ужгороді роботи громадського транспорту, закладів освіти, діяльності у сферах громадського харчування, торгівлі та побутового обслуговування населення.

Сесія також доручила забезпечити належне функціонування закладів освіти, громадського транспорту та життєдіяльність Ужгородської міської територіальної громади відповідно до рішень місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Ужгородській міській раді. На сьогодні Ужгород виконує рішення позачергового засідання державної комісії ТЕБ та НС від 30 жовтня".

У листопаді також завершили оновлення однієї з найважливіших транспортних артерій міста – вулицю Грибоєдова.  Тут замінили зливову каналізацію, водопровідні труби та встановили бордюри, відтак облаштували бруківкою тротуари та настелили новий асфальт. До речі, вулицю Грибоєдова не ремонтували понад 20 років.

Цього ж місяця завершили капремонт дитячого майданчика на вул. Академіка Корольова.

22 листопада відбувся другий тур виборів на посаду міського голови Ужгорода.

Діючий міський голова Богдан Андріїв переміг на виборах із перевагою у 1417 голосів. Відтак новообраний мер написав

«Щиро дякую всім ужгородцям, які підтримали мене на виборах! Спасибі всім, хто не повівся на брехню, на маніпуляції, які лилися з усіх боків, – відзначив міський голова. – Спасибі штабу, команді, яка працювала, братові та моїй родині, якій, на жаль, приділяв упродовж усієї кампанії мало часу. Провів більше сотні зустрічі, обійшов мало не всі двори, спілкувався з людьми – відчував підтримку. Спасибі!

Дякую Громадянській мережі ОПОРА, яка фіксувала порушення. Це наш спільний результат.

Це не моя перемога – а наша спільна, бо без підтримки ужгородців ця перемога нічого не варта.

Результат цих виборів – це зміни в місті, це робота, яка велася протягом 5 років.

Вибори скінчилися – тепер, вважаю, нам треба об’єднатися і спільно працювати на благо ужгородців».

ГРУДЕНЬ

Хоча грудень традиційно місяць, коли більше святкують, ніж працюють, усе ж в Ужгороді було багато роботи. Насамперед через те, що довелося формувати більшість у міськраді, працювати над бюджетом та програмами розвитку обласного центру на 2021 рік. У підсумку, місто з бюджетом, отже, в наступному році справно працюватимуть усі заклади, установи, які фінансуються з міської казни.

Міська рада також внесла зміни до мережі маршрутів міських автобусів. Також у грудні підбили підсумки та відзначали тих, хто наполегливо працював протягом року. Зокрема, ужгородських тренерів, вихованці яких досягли високих результатів на змаганнях, їх відзначили у міській раді.

У місті відкрили новорічно-різдвяний ярмарок - фоторепортаж та огляд пропозицій і цін.

На головній ялинці Ужгорода засяяли вогні. Однак цього року дійство старалися перенести в онлайн. Фоторепортаж.

А ще наприкінці року в Ужгороді відкрили нову кондитерську-студію «ФіолЄтово». Особлива вона тим, що працює тут молодь із ментальною інвалідністю – синдромом Дауна та аутизмом. А на другому поверсі є спеціальна кімната розвантаження, де вони соціалізуються, мають арт-терапії, здобувають інклюзивне й професійне навчання. Фоторепортаж.

Ну, і на черзі - Новий рік та Різдво, з чим вас і вітаємо. Сподіваємося, було багато приємного і у вашому житті, любі читачі. Пишіть нам, які події вам запам'яталися найбільше, на адресу: [email protected]

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів