Обидві зали Вченої ради УжНУ реконструюють. Що зміниться?

Обидві зали Вченої ради УжНУ реконструюють. Що зміниться?
Приміщення, яке у багатьох асоціюється із врученням дипломів, Днем першокурсника або ж факультетським святом – велика зала Вченої ради. Інша, мала, зала асоціюється частіше з науковими конференціями чи освітніми позаурочними заходами. Обидві нині реконструюють і ремонтують. Журналістка Медіацентру побувала між будівельним риштуванням і побачила, як провадять роботи.

 

«Вау!» – не стримуюся й, роззявивши під маскою рота, заглядаю у залу. «Обережно! На підлогу не ставайте!» – застерігає майстер. Стаю на картонну підстилку і роблю кілька фото.

Малу залу Вченої ради справді не впізнати: тут кардинально змінився колір стін, підлога, стеля і система освітлення (нарешті почуті сльози тих, хто бодай раз фотографував у цій залі з жахливим світлом!). Хоча, зізнатися, зал навіть без меблів та портретів колишніх ректорів виглядав би геть інакше. Їх, портрети, до слова, обіцяють повернути – на стінах для цього передбачені ніші.

У великій залі немає світла – його вимкнули на час улаштування проводки. Ми навіть потрапили сюди не з першого разу. Однак уже з перших кроків картина ще більш вражає. З напівмороку від підлоги і аж високо до стелі виглядає риштування. Пригинаю голову й заходжу всередину.

У великій залі Вченої ради

У приміщенні немає нічого: ні сцени, з якої проголошували слова у зворушливі моменти прощання з вишем, у бурхливі часи Майдану, у моменти представлення здобутків університету, ані оббитих деревом стін і старих поношених рядів стільців. Нічого, що нагадувало б про… совєтське минуле (нехай і не дуже приємно звучить, але ж правда).

На підлозі з’являється і росте смужка світла – робітники принесли прожектор, аби можна було краще розгледіти.

Майстри розповідають, що повністю замінюють тут проводку й встановлюють енергоощадні LED-лампи. Понад сценою зроблять спеціальні механізми із трьох прожекторів, які можна буде дистанційно піднімати чи опускати на потрібну висоту й керувати ритмом світла. Замінять також проєктор.

У великій залі Вченої ради

У глядацькій залі встановлять нові зручні стільці. Тут можна буде розмістити близько пів тисячі гостей. Стіни зали будуть двох кольорів – сірого і рожево-коричневого. До всього, їх покривають спеціальними звукоізоляційними матеріалами. Замінюють також систему кондиціонування та вентиляції. Встановили й пожежну сигналізацію.

Торік університет виконав тут робіт на майже 4 з половиню мільйони гривень. Загальна вартість реконструкції становить 9 694 050 грн. Завершити залу планують навесні цього року.

Тож невдовзі в Ужгороді з’явиться великий сучасний зал. У глибині душі сподіваюся, що тут регулярно будуть і відкриті кінопокази.

Нагадаємо, у 2020-му УжНУ виконав ремонтних робіт на майже 40 мільйонів гривень. У тому числі відбулися й капітальні реставраційно-ремонтні роботи історичних будівель Ужгорода.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів