У Чинадіївському замку через локдаун просять про допомогу на утримання будівлі й коней

У Чинадіївському замку через локдаун просять про допомогу на утримання будівлі й коней
На Закарпатті орендатори Чинадіївського замку Сент-Міклош просять про допомогу небайдужих — за рік карантину в Україні пам’ятка не має змоги заробляти, оскільки не працює сфера туризму. Тож будівлю та коней при замку немає на що утримувати.

 

Про це орендатор Чинадіївського замку Сент-Міклош, художник Йосип Бартош повідомив кореспонденту Укрінформу.

Звернутися по допомогу до громадськості нас змусила скрута — через локдаун ми вже понад рік не маємо змоги заробляти на утримання замку, призамкової території, парку та конюшні. Відвідування дуже впало, і це серйозно вплинуло на нашу замкову економіку. Однак ми маємо платити за спожиту електроенергію, також треба доглядати за парком, а найголовніше — годувати коней. Вони не розуміють, що таке локдаун та “червона“ зона”, – наголосив Бартош.

Він зазначив, що за два місяці послаблення карантину працівникам вдалося заощадити певні кошти — за рахунок екскурсій у замку, які відбувалися впродовж зимового туристичного сезону на Закарпатті.

“Зараз вже протягом місяця відвідування замку заборонене, туристів ми не маємо взагалі. Тож не можемо забезпечити життя замку. Тому попросили небайдужих громадян, наших друзів відгукнутися та допомогти в скруті. Дуже дякуємо людям, які прийшли та прийдуть на допомогу Чинадіївському замку”, – сказав Бартош.

За його словами, торік через карантин у замку не відбулися традиційні фестивалі — флористичний “Кохання в Сент-Міклоші” та фестиваль середньовічної культури “Срібний Татош”, також не змогли провести Фестиваль святого Миколая у грудні, не відбулися літературний та музичний фести, скасували цілу серію концертів за участю закордонних митців.

Така ж доля чекає на культурне життя замку й цьогоріч. За словами Бартоша, найбільші фести Сент-Міклоша — флористичний та лицарський — знову не відбудуться.

“Однак ми плануємо цьогоріч відкрити при замку музей скіфської та кельтської культури. Експонати уже стоять — це речі із нашої колекції, також дещо нам передали з Ужгорода. Буде на що подивитися”, – додав Бартош.

Він зазначив, що Чинадіївський замок перебуває в державній власності й вони з дружиною його орендують, проте від держави не мають жодної підтримки.

"Сподіваємося, що зможемо отримати грант в Угорщині — це дасть можливість вирішити серйозні питання з реставрації замку, також є програми в Україні, на які подаватимемося. Але найбільше маємо надію на те, що нарешті знімуть карантинні обмеження та дадуть нам змогу на себе заробляти”, – підкреслив орендатор.

Чинадіївський замок Сент-Міклош — пам'ятка архітектури національного значення (XIV-XIX ст). Розташований у смт Чинадійово на Закарпатті. Художник Йосип Бартош орендує замок з 2001 року – це єдиний приклад такої оренди в нашій країні. За цей час він з дружиною Тетяною перетворили закинуту споруду на справжній осередок культурного життя.

Як повідомляв Укрінформ, з 8 березня Закарпаття через ріст захворюваності на коронавірус перебуває у "червоній" зоні епіднебезпеки. Разом із обмеженнями на користування громадським транспортом та закладами громадського харчування в області не працює також сфера туризму: заборонені групові екскурсії, закриті замки та музеї.

Укрінформ

 

06 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів