Електрики нагадали про небезпеку ураження електричним струмом у зонах об’єктів енергетики

Електрики нагадали про небезпеку ураження електричним струмом у зонах об’єктів енергетики
Останнім часом сумна статистика ураження як дорослих, так і дітей електричним струмом поповнилась прикрими нещасними випадками зі смертельними наслідками. Загалом переважна більшість нещасних випадків смертельного травмування сторонніх осіб на електрообладнанні енергетичних компаній пов’язана із самовільним проникненням у розподільчі пристрої трансформаторних підстанцій та доторканням до струмовідних частин електроустановок: хтось робить це з метою крадіжок електрообладнання, а хтось зі спробою зробити ефективне «селфі». А все – через недбалість людей і недостатність усвідомлення небезпеки від ураження електричним струмом.

 

Електрична напруга невидима для зору та сприйняття людиною, а отже, небезпека не усвідомлюється до моменту ураження. В нашій державі існують Правила охорони електричних мереж, якими, крім іншого, визначені умови запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму. Правилами, зокрема, визначені охоронні зони електричних мереж, перебування в яких становить потенційну загрозу для життєдіяльності людини. Тобто, наближення на визначену відстань до енергетичних об’єктів або проведення в цих зонах будь-яких робіт або заходів небезпечне для життя:

 Напруга повітряних ліній електропередачі, кВ

Охоронна зона, в метрах

до 1 кВ

2 м

до 20 кВ

10 м

35 кВ

15 м

110 кВ

20 м

150, 220 кВ

25 м

330, 400, 500 кВ

30 м

750 кВ

40 м

 

З метою уникнення ураження електричним струмом забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків.

Для запобігання нещасним випадкам дотримуйтесь таких правил:

  • не заходьте на територію і в приміщення об’єктів електричних мереж;
  • не відкривайте двері огороджень електроустановок і не проникайте за огорожі і бар’єри;
  • не піднімайтесь на опори ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів;
  • не запускайте поряд з лініями електропередачі спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв, не кидайте на проводи будь-які сторонні предмети;
  • не рибальте поблизу ліній електропередачі;
  • не розпалюйте під лініями електропередачі вогнища, не складайте дрова, солому і інші легкозаймисті речі;
  • не наближайтесь до обірваного проводу на відстань ближче ніж 8 метрів;
  • не торкайтесь обірваних проводів;
  • під час грози, якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте наближення до об’єктів електричних мереж;
  • дотримуйтеся вимог попереджувальних знаків і плакатів, якими позначені місця небезпеки від ураження електричним струмом, заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач.

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до мешканців Закарпатської області: якщо ви побачили, як крадуть електрообладнання або ж сторонні особи заходять у приміщення підстанцій чи підіймаються на опори ліній електропередач, або ж виявили провислі проводи ліній електропередачі, відкриті двері або люки електроустановок, негайно повідомляйте ПрАТ «Закарпаттяобленерго» на гарячу лінію: 0-800-50-16-20 (безкоштовно для стаціонарних і мобільних телефонів, цілодобово) із будь-якого регіону області.

Бажаємо вам лише гарних подій у житті!  

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

 

09 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів